Kraftpaket från Acer

Det är ganska stor variation i fart bland datorerna i testet, och här presterar Aspire 5739G bättre än de flesta. De främsta orsakerna är snabba ddr3-minnen och ett bättre grafikkort i form av Nvidia Geforce GT 240M.
Positivt är också att Acer frångått sin dåliga vana att tynga ned datorn med extra program som prova på-versioner av allt möjligt, från Office till antivirus. De finns där, men stör mycket mindre än tidigare.
Nackdelarna med Aspire 5739G är tyvärr också knutna till prestanda, nämligen en högljudd kylning och en batteritid som allt annat än imponerar.
För övrigt är datorn en behaglig upplevelse. Den lätt välvda formen och djupblå färgen i locket är riktigt läcker, och inuti möts vi av stålgrått och svart, ett brett tangentbord med nummerknappar på sidan. Aspire 5739G har en trivsam skärm, även om vi hade uppskattat ett lite mer effektivt reflektionsskydd. Den som vill överrösta fläktbruset kan göra det med mycket bra inbyggda högtalare.
Aspire 5739G är också utrustad med det mesta du kan tänkas behöva, som hdmi-utgång, esata-port, digitalt ljud ut och diskreta men väl fungerande mediekontroller och andra funktionstangenter.

Pris: 8 000 kronor.
Betyg:

Seriös Asus har eget operativ

Asus K61IC är testets bumling med sina 2,8 kilo, men formen är elegant och inga kanter eller detaljer sticker ut, vilket gör den mycket behändig att hala i och ur väskor för dig som är på språng. Den har också bra batteritid, speciellt med program för kontorsjobb.
Förklaringen ligger delvis i lite mer blygsamma prestanda. Skillnaden hårdvarumässigt på den här och till exempel Acers och Fujitsus datorer är liten, ett svagare grafikkort och en långsammare hårddisk är det som märks. Som användare kommer du inte att märka någon skillnad, om du inte tänker använda datorn till spelande.
Datorns design är ovanligt affärsmässigt seriös för att vara Asus, med ett bekvämt men inte exklusivt tangentbord, svart och mörkgrått överallt och inga utstickande mediekontroller.
Skärmen på 16 tum har bra färgåtergivning, framför allt för film, och en hygglig betraktningsvinkel.
Datorn har också inbyggda högtalare från Altec Lansing, som ger ett rent och fint ljud, fast nästan helt utan bas, vilket är trist om du vill spela musik. Pluspoäng får Asus för sitt inbyggda minioperativsystem Expressgate, som du kan starta i stället för Windows.

Pris: 7 500 kronor.
Betyg:

Pigg Fujitsu med unik stil

Fujitsu går sin egen väg med en helt unik stil som känns märklig till en början, men charmar oss i längden. Alla linjer och vinklar i Amilo Pi3560 är i 90 eller 45 grader och färgspråket är uteslutande vitt och svart. Det kan låta tråkigt, men blir coolt eftersom det är så konsekvent. Fujitsu piggar upp det hela med eleganta diskreta mönster i det vita.
Till skillnad konkurrenterna har Fujitsu valt att skippa det numeriska tangentbordet på sidan. Det gör att tangentbordet hamnar mer centralt och att du får bred marginal på sidorna. Snyggt, även om vissa kanske saknar nummerknapparna.
Det här är tillsammans med Acer Aspire 5739G testets snabbaste dator. Pigg processor och en bra Nvidia-grafik gör att den klarar av det mesta. Här får du också en generös hårddisk på 500 gigabyte. Fujitsu är också återhållsamma med att slänga in extraprogram. Det gör att datorn känns snabb att jobba med.
Även skärmen hör till de bättre i testet. Skillnaden mellan dem är dock inte stor, utan det handlar om vissa variationer i ljusstyrka och färgåtergivning. Här har Amilo Pi3560 en bra balans mellan färger och bra stuns vid full ljusstyrka. På minussidan måste vi dock nämna ett par trista och burkiga inbyggda högtalare.
Slutligen vill vi också ge ett extra plus för en tyst kylning. Även när fläktarna drar igång vid datorspelande är de ganska lugna.

Pris: 8 500 kronor.
Betyg:

Bra budgetval från MSI

MSI ställer upp med CX600, testets klart billigaste dator. Faktum är att den står sig rätt så väl i konkurrensen. Den är visserligen långsammare än de övriga, med sin lite simplare Pentium-processor i grunden, men här finns ett hyggligt
grafikkort och gott om minne och hårddisk. Så länge du inte ska spela eller video-redigera behöver du inte oroa dig för att datorn inte ska klara jobbet.
Datorn är med sina 2,5 kilo ett par hekto lättare än konkurrensen, och när du håller i den förstår du varför. Det är budgetplastigt hela vägen och locket med bildskärm är ovanligt sladdrigt.
Skärmen är annars klart godkänd, om än lite blek i färgerna, mus och tangentbord gör oss inte besvikna och portar är smart placerade runtom och baktill. Det hade varit bra med bluetooth och esata-port, men det är väl en ytterligare orsak till det låga priset, och även flera av de dyrare datorerna saknar detta.
MSI CX600 är däremot ensam i testet att inte klara hdmi, vilket är ett klart minus. Det som också får tummen ned är batteritiden. Under en timme vid hög belastning är klart underkänt.
Är 8 000 kronor över din smärtgräns är MSI CX600 ett bra alternativ. Men tänk på att när kraven på datorkraft ökar, så kommer den att bli förlegad långt innan resten av startfältet.

Pris: 6 500 kronor.
Betyg:

Packard Bell med fiskfjäll

Packard Bell Easynote TJ65 sticker ut med kul designdetaljer och ett silvrigt lock med fiskfjällsstuk. Inuti ser det mer traditionellt ut med matt, svart plast, även om en del uppfriskande formspråk även kan hittas här.
Processorn är densamma som i testets snabbaste datorer, men här sitter ett betydligt klenare grafikkort, Nvidia Geforce G105M, vilket gör att spel- och videoprestanda blir lidande. Men inte så lidande att det inte går att titta på film.
Video i HD Ready-kvalitet ser utmärkt ut, och skärmen passar bra för just filmvisning. De inbyggda högtalarna är bättre än genomsnittet i bärbara datorer. Du hör faktiskt basen, men det är inte direkt någonting för ljudfinsmakare.
En sak som piggar upp prestanda är att Packard Bell precis som Fujitsu har valt en 7200 rpm hårddisk. Det ger en klar skillnad i vissa moment som kräver disksökningar.
Tangentbordet har extra lågprofiliga knappar och är väl utformat för långa arbetspass. Du som är van att känna dig fram med finger-
topparna kan dock irritera sig på den täta placeringen av knapparna. Även Packard Bell satsar på numerisk tangentbord till höger.
Vår variant av Easynote levereras inte med Windows 7 i skrivande stund, men det är mycket enkelt att uppgradera själv.
Kör du på för fullt räcker inte batteriet länge, bara en timme och 21 minuter, men med smarta strömsparfunktioner kan du vid skonsam drift förlänga den tiden ganska så långt.

Pris: 8 000 kronor.
Betyg:

Samsungs lättviktare orkar längst

Samsung X420 är mer mobil och lättare än konkurrenterna, men inte lika slimmad och lätt som de mest ultraportabla datorerna på marknaden. Här får du inte någon dvd-
spelare inbyggd, en sådan måste anslutas separat. En av usb-portarna är till och med märkt ”odd”, det vill säga optical disk drive (men den går att använda till annat också.)
Datorn har 14-tumsskärm och är därmed ovanligt smal, vilket innebär att det inte finns plats för något numeriskt tangentbord. Det är inget vi saknar, och med texttangenter och musplatta i mitten blir arbetsställningen mer naturlig.
Tangentbordet är ypperligt och de matta ytorna på datorn är bekväma. Blank på utsidan och matt på insidan är en bra kombination.
Fokuset på mobilitet gör att Samsung har satsat mer på batteritid än på prestanda.
Det gör att den inte är lika mångsidig, med ulv-processor och Intel-grafik som duger bra för video, men inte för tillämpningar som
kräver 3d.
Windows 7 är dock ingen processorätare, och datorn har gott om internminne, så ska du bara ha den till surf och kontorsjobb så sitter du säkert.
Även hd-video i Flash, ett mycket processorintensivt program, flyter på hyggligt, dock med vissa kompressionsartefakter.
Allt som allt kommer minstingen lite tillkorta bland de mycket kraftfullare datorerna i testet, om man inte värdesätter låg vikt och lång batteritid över allt annat.

Pris: 8 000 kronor.
Betyg:

Toshiba utan formtopp

Satellite L500 är en kompetent pc som gör det den ska utan att ställa till besvär, men i det här startfältet känns den som ett steg i fel riktning. Vi pratar plastig känsla och trist, stumt tangentbord. Dessutom är fläktarna mer högljudda än vad de behöver vara, vilket de andra datorerna i testet bevisar.
Vi är inte heller helt lyckliga över skärmen. Den har samma upplösning som resten av testdeltagarna, men visar upp fadda färger och dålig svärta. Däremot är den bättre på att hantera reflexer än genomsnittet. Så ska du bara använda den för kontorssysslor är det utmärkt. Vill du jobba med foton och se på film är den inte lika kul.
Annars finns det rent tekniskt ingenting att klaga på. Core 2 duo-processor, Radeon-grafik, samt en generöst tilltagen disk på en halv terabyte ger bra prestanda och gott om utrymme att växa i. Det är lite snålt med usb-portar, men en av dem dubbeljobbar som esata-anslutning, vilket är klart positivt. Hade vi fått ddr3-minnen, inbyggd bluetooth, Expresscard-plats och en lite snabbare hårddisk så hade den här datorn inte lämnat något att önska.
Det här är inte likt Toshiba, och vi hoppas att det är tillfälligt.

Pris: 8 000 kronor.
Betyg:


Här finns alla fakta:

Klicka här för att förstora tabellen!

Fakta

Vi bjöd in samtliga tillverkare av bärbara pc på den svenska marknaden att delta med en dator med Windows 7, en skärm mellan 14 och 16 tum, dvd- eller blu-ray-enhet samt ett maxpris på 9 000 kronor. Bland dessa var det sju tillverkare som hade aktuella modeller som vid testtillfället gick att testa med
Windows 7.

Datorerna kördes med de operativsystem, konfigurationer och förinstallerade program som de levereras med. Prestandajämförelser gjordes i PC Mark Vantage. Batteritid mättes med Battery Eater 05 i två lägen, dels vid max 20 procent belastning av processorn, 20 procent skärmstyrka och wi-fi avslaget, och dels med full belastning av datorn, max skärmstyrka och wifi igång.
Förutom dessa test utfördes laddning och rendering av en tung webbsida, laddning av en stor pdf-fil, och uppspelning av låg- och lågupplöst video i mpeg-4 och Flash-format, samt test att installera och spela datorspelet World of Warcraft. Ljudnivån mättes på 50 centimeters avstånd i en dämpad kontorsmiljö med 30 decibels bakgrundsljud.