På IT-avdelningar och i affärsvärlden har man länge följt, eller åtminstone strävat efter att följa, vad man kallar best practices eller på svenska, bästa sättet, det vill säga regler för hur man gör saker och ting baserade på andras erfarenheter. Man gör det här för att slippa att upprepa samma kostsamma misstag som andra redan har gjort.

När datorföretag bygger ihop maskiner så gör man det också efter att noggrant ha provat ut vilka olika komponenter som fungerar väl tillsammans. Men när du som hemmabyggare skruvar ihop din dator, så följer du kanske kompisarnas råd eller försöker hitta råd på Internet. Ofta blir det ett hopplock, som även om det inte är helt unikt, så är det i alla fall inte så vanligt. Och ibland fungerar inte allt som det ska.

Men nu kan du få lite egna best practices att luta dig mot, för Toms Hardware har dragit igång något man kallar för Best Configs. Det är en guide över nio datorkonfigurationer lämpliga olika uppgifter. Du väljer konfiguration utifrån användningsområde, processorpreferens och budget och får sedan en lista över vilka delar du rekommenderas att använda för att det hela ska fungera bra. Allt från kraftaggregat och låda till minne och dvd-brännare/Blurayläsare finns med.

De klasser som Toms Hardware valt att skapa konfigurationer för är:

- Budget-pc för kontoret (AMD)
- Budget-pc för kontoret (Intel)
- Högpresterande arbetsstation
- Budget-pc för spel (AMD)
- Budget-pc för spel (Intel)
- Mediacenter-pc, HTPC
- MicroATX-pc för spel
- Prestanda-pc för spel (AMD)
- Prestanda-pc för spel (Intel)

Du kan få en idé om vad respektive system kommer att kosta eftersom Toms Hardware har kopplat komponentlistan för respektive system till prisjämförelsesajten Pricegrabber och de priser som inte gått att hitta där har man tagit från Newegg. De billigaste systemen går lös på mellan 500 och 600 dollar, det vill säga cirka 3500 till 4 200 kronor och det dyraste, arbetsstationen, cirka 4 500 dollar vilket motsvarar ungefär 31 500 kronor.

Listorna är baserade på Toms Hardwares testares egna erfarenheter och enligt uppgift ska de resultera i stabila och väl fungerande datorer. De ska med andra ord redan ha kollat att bitarna fungerar tillsammans så att du kan känna dig säker på det redan innan du sätter igång.

Allt eftersom feedback från hemmabyggare strömmar in kommer man dessutom att göra regelbundna utvärderingar och om det verkar behövas så justerar man komponentlistorna. Feedbacken kan förstås också resultera i att helt nya konfigurationer blir aktuella.

Beväpnad med de här guiderna bör risken för att du råkar ut för skumma problem kunna minskas rejält.