Enligt Robin Dunbar som är forskare inom antropologiska studier vid Oxfords universitet i Storbritannien så är våra hjärnor inte kapabla att hantera sociala förbindelser med mer än cirka 150 personer.

Robin Dunbar bygger sitt uttalande på en teori som han kallar Dunbars tal. Enligt Dunbars tal kan en människa endast hålla reda på detaljerade uppgifter om maximalt 150 personer på en och samma gång.

Enligt Robin Dunbar så kan vi ha tusentals vänner på Facebook men vi kan endast upprätthålla en meningsfull social relation med en liten andel av alla dessa vänner.

Studien bakom Dunbars tal utvecklades under 90-talet och visade att när en grupp människor överstiger cirka 150 personer splittras gruppen på grund av att den gemensamma sociala nämnaren minskar.

Robin Dunbar har nu uppdaterat teorin genom att undersöka om sociala tjänster såsom Facebook har påverkat teorin. Enligt Robin Dunbar så har teorin inte ändrats och begränsningen på 150 personer gäller fortfarande.

- Människor gillar uppenbarligen känslan av att ha hundratals eller tusentals vänner, men i verkligheten så är de knappast större än någon annan människas vänskapskrets. Kvinnor är dock bättre än män på att behålla vänner endast genom samtal, män behöver göra mer fysiska aktiviteter med varandra, säger Robin Dunbar till Times Online.