I ett blogginlägg på sin hemsida uppger den amerikanska hackaren George Hotz att han efter fem veckor lyckats köra sina egna program på en Sony Playstation 3. Playstation 3 kan normalt endast köra programvara som har en digital signatur och blivit godkänd av Sony.

Enligt George Hotz har han lyckats få läs och skrivrättigheter till arbetsminnet i Playstation 3. Till sin hjälp har han använt vad han kallar mycket enkel hårdvara tillsammans med en komplicerad programvara.

George Hotz blev känd 2007 när han utvecklade en teknik som gjorde det möjligt att använda en Iphone på valfri telefonoperatör även om telefonen var låst till en viss mobiloperatör.

Tack vare hans senaste hack så är det tekniskt möjligt att köra nya program på en Playstation 3 såsom operativsystemet Linux eller köra äldre spel som normalt endast fungerar med Playstation 2. Hacket öppnar även upp för möjligheten att köra piratkopierade spel på spelkonsolen.

George Hotz vill inte avslöja hur han lyckades med hacket av rädsla för att Sony kan utveckla en programuppdatering som gör hacket oanvändbart. Han hoppas kunna hitta spelkonsolens krypteringsnycklar och på så sätt göra det möjligt att skapa ett bestående hack.

Sony har ännu inte kommenterat fallet.

IDG News