Ipad är främst framtagen för att surfa på internet, spela spel och läsa e-böcker. Enligt Apples vd, Steve Jobs, ska pekdatorn fylla det som finns mellan smarta mobiltelefoner och bärbara datorer.

De tekniska detaljer som läpptes vid lanseringen är imponerande. Bland annat har Ipad en IPS-skärm på 9,7 tum, väger cirka 0,7 kilo och är 1,27 cm tjock. Den har en processor på 1 GHz och har inbyggt Bluetooth och WiFi. Precis som Iphone 3GS har den även en kompass, accelerometer, högtalare och mikrofon. Ett virtuellt skrivbord används för att skriva på.

Men bäst av allt: Apple utlovar en batteritid på tio timmar och hela en månad (!) i standby-läge.

Bra för surf
Prismässigt ligger Ipad:en också betydligt lägre än vad många befarade att den skulle kosta. Från 3 700 kronor med 16 Gigabyte minne är inga astronomiska summor. Ska du ha 3g går priset upp en aning. Se faktaruta i högerspalten för prislista.

Så om du inte du inte kräver allt för mycket i ditt jobb, utan mest behöver något att surfa eller skriva på, kan det absolut vara värt att titta närmare på Ipad när den landar i Sverige.

Men enligt IDG News och säkerhetsexperten Chris Hazelton finns det några stora nackdelar med att använda Ipad i ditt företagande.

 • Dålig säkerhet
  Det finns inga säkerhetsfunktioner som skyddar informationen på en Ipad. Skulle den bli stulen så kan du inte låsa den, via till exempel ett push-kommando som det finns till Iphone. Det är inte omöjligt att Apple inför en sådan funktion på om många företag börjar använda den, men i dagsläget saknas det alltså. 
 • Ingen multi-tasking
  Precis som Iphone saknar Ipad förmåga att utföra flera saker samtidigt. Du kommer alltså inte kunna skriva ett dokument samtidigt som du surfar.
 • Glöm vpn
  Ipad saknar stöd för virtuella privata nätverk (vpn), något som är ett krav för många företag.
 • Mejl?
  Åtminstone initialt kommer Ipad inte att stödja e-post från Microsoft Exchange eller e-post via push.
 • App Store
  Programdistribution kommer att ske via App Store, vilket idag innebär vissa begränsningar om du har några anställda - mängdrabatter saknas nämligen.
 • Inget stöd för Flash
  Apple har inte mycket till övers för Flash, då inte heller Ipad:en utrustats med stöd för detta format. Detta är en nackdel då väldigt mycket innehåll på internet använder sig av formatet.

Fakta

Ipad 16 GB – 3 700 kronor
Ipad 32 GB – 4 500 kronor
Ipad 64 GB – 5 300 kronor

Ipad 16 GB med 3g – 4 700 kronor
Ipad 32 GB med 3g – 5 500 kronor
Ipad 64 GB med 3g – 6 300 kronor