I morse började Norton Antivirus rapportera Spotify som trojan. Processen Spotify.exe spärrades och de Norton-användare som valt att låta programmet automatiskt ta bort infekterade filer blev av med sin Spotifyinstallation.

- Det är ett falsklarm som är extremt beklagligt. Någon hos oss råkade skriva en virusdefinition som var lite för lik en kodsnutt i Spotify, säger Per Hellqvist på Symantec.
- Det är väldigt sällan det här händer. Generellt sätt är det ett bra val att låta programmet ta bort infekterade filer på en gång.

En uppdatering som häver trojanmarkeringen är nu släppt. Hemanvändarversionerna av Norton Antivirus 2009 och senare är redan uppdaterade, enligt Per Hellqvist.

Men det verkar vara si och så med den fixen. En av de läsare som hört av sig till PC för Alla är Andreas Fridén från Spånga. Han har version 2009 och fick Spotifiy raderat i förmiddags.
- Internet Security sa att det hade upptäckt en trojan och åtgärdat problemet, sen var Spotify borta!
- Det är ju standardinställning i Norton att direkt ta bort infekterade filer.

Andreas har flera gånger försökt installera om Spotify, men Norton spärrar även installationsfilerna. Senaste försöket var klockan ett.
- Update fail är det enda meddelande jag får, säger han frustrerad.
- Mitt Norton-abonnemang går ut om en månad. Jag kommer inte att förnya det om jag säger så.

Har du Norton AV 2008 eller tidigare versioner bör du själv välja manuell uppdatering via programmets Live Update för att snabbast möjligt få senaste virusdefinitionerna. Använder du Spotify på jobbet gäller detsamma, men det är administratören på it-avdelningen som måste göra uppdateringen.