För att kunna bemöta negativ kritik på internet måste du först hitta den. Gärna så snabbt som möjligt när den är aktuell och helst innan den sprider sig vidare. Men det kan också vara bra att hålla koll på vad som skrivs om ditt företag för att se hur människor uppfattar ditt företag generellt.

Men det är inte alltid lätt att hitta vad som skrivs. Inlägg om ditt företag kan finnas bland bloggar, mikrobloggar, i nyheter, på forum och privata webbplatser. Att söka igenom var och en tar alldeles för lång tid. Som tur är finns det enkla tjänster som hjälper dig att hitta - och förvarnar dig så fort något dyker upp.

Som vi berättade i förra delen finns det företag som erbjuder realtidsövervakning av internet och sociala medier och som även levererar analyser och trender av materialet som hittas. För det lilla företaget är det inte alltid nödvändigt att lägga dyra pengar på detta, utan istället använda sig av de verktyg som finns gratis.

Här är gratisalternativen som ger dig koll

Google Alerts
En tjänst från Google som låter dig hålla koll på det senaste sökmotorn snappar upp. Ställ in vilket/ vilka ord du vill följa, så meddelas du via mejl så fort något nytt dyker upp. Du kan till exempel ha spara en sökning på ditt företag, en sökning på en viss nyhetshändelse och varför inte en sökning på konkurrenten..? Luta dig tillbaka och låt Google göra jobbet.
För att använda tjänsten måste du ha ett konto hos Google. Det får du gratis hos Google.


Google Bloggsök
Fungerar som Googles vanliga sök, men som namnet antyder, letar denna istället igenom bloggosfären efter de ord du har angivit. Varje sökning du kan du sedan spara som rss. På så sätt kan du enkelt följa flera sökord samtidigt i din rss-läsare. Kräver Google-konto.


Twingly bloggsök
Precis som Googles bloggsök hittar Twingly relevanta blogginlägg som innehåller de ord du sökt på. Spara dina sökningar som rss:er, eller få ett mejl när nya träffar dyker upp.

Twingly microbloggsök
Twingly har även en sökfunktion för att hitta inlägg skrivna på Twitter, Jaiku och en rad andra mikrobloggar. Även här kan du få ut en rss av dina sökresultat för att enkelt hålla koll på ett och samma ställe.
Twitter-sök

Twitter har blivit en informationskanal att räkna med. För att se vad som skrivs skapar du enkelt ett konto på twitter.com. Under "Home" i högerspalten finns ett sökfält. Sök och spara din sökning eller välj att få ut en rss som du kan spara i din rss-läsare.

Knuff
Bloggövervakning med möjlighet att plocka ut rss-flöden på dina sökningar. Söker bland tusentals svenska bloggar.

Tips: Genom att plocka ut rss:er från alla ovanstående tjänster kan du hålla koll på allihop från ett och samma ställe – din rss-läsare. De flesta webbläsare har denna funktion inbyggt. Andra rss-läsare som är enkla och gratis att använda är bland annat Google Reader (webb-baserat) och Shrook (för Mac).