Google började i fredags erbjuda ersättning till säkerhetsforskare som lyckas hitta säkerhetsbrister och buggar i Google Chrome. Totalt betalar Google ut 500 dollar (cirka 3 700 kronor) per bugg som kan bekräftas.

I ett blogginlägg uppger Chris Evans på Google Chromes säkerhetsgrupp att 500 dollar är ett basbelopp och företaget kan komma att betala ännu mer för riktigt allvarliga buggar. En sådan bugg kan betala upp till 1 337 dollar per bugg (cirka 10 000 kronor).

Beloppet 1 337 dollar kommer från ordet ”leet” som används bland datornördar och skrivs ut som ”1337”.

Hittelönen gäller endast Google Chrome och tillhörande insticksprogram som utvecklats av Google själva. Googles operativsystem Chrome OS är närvarande inte med i kampanjen, men kan komma att inkluderas i framtiden.

- Vi har ett helt gäng tekniker som arbetar på heltid med att försöka hitta buggar i Chrome. Vi vet dock att det finns massor med smarta människor utanför Google som vi hoppas kan hjälpa oss, skriver Chris Evans på Googles blogg.

Enligt Chris Evans tog företaget emot ett tiotal tips förra året som hade belönats med en hittelön om kampanjen hade varit aktiv då.

Mozilla har haft ett liknande system aktivt sedan mitten av 2004 där företaget betalar 500 dollar till den eller de som kan tipsa om allvarliga buggar i Firefox och Thunderbird.

IDG News