På endast tre månader lyckades Windows 7 sälja lika många kopior som det tog Windows Vista att sälja på nästan ett år. Det visar nya siffror från analysföretaget Net Applications som publicerades igår.

I slutet av januari hade Windows 7 en marknadsandel på 7,5 procent, en siffra som tog över elva månader för Windows Vista att nå när det släpptes 2007.

- Det finns inga tecken på att tillväxtkurvan för Windows 7 håller på att avta, säger Vince Vizzaccaro, vd på Net Applications.

Enligt Vince Vizzaccaro så hade mer än tio procent av alla datorer som var anslutna till internet under helgen Windows 7 installerat.

I samma takt som Windows 7 tar större marknadsandelar så minskar även andelarna för både Vista och XP. Windows XP tappade 1,46 procentenheter under januari och står nu för 66,3 procent av marknaden. Vista tappade 0,5 procentenheter och har nu 17,4 procent av marknaden.

Apples OS X ökade marginellt under januari och har nu en marknadsandel på 5,13 procent. Ett segment som är på kraftig uppgång är mobila operativsystem och enheter uppger Net Applications.

- Det här är början på en stor ökning inom mobila operativsystem på webben. Trenden inom mobila operativsystem ser ut att fortsätta öka. Iphone och Ipod Touch gör mycket bra ifrån sig, det gör även Symbian och Blackberry, säger Vince Vizzaccaro.

Google Android har dock inte visat någon tillväxt under förra månaden, något som Vince Vizzaccaro har svårt att förklara med tanke på att Google lanserat sin egen smartphone nyligen.

IDG News