Enligt analysföretaget ABI Research kommer pekdatorer såsom Apples Ipad och Googles kommande pekdator att sälja fyra miljoner enheter i år. Den siffran kommer enligt ABI research att öka till 57 miljoner sålda pekdatorer innan 2015.

Enligt ABI Researchs definition är en pekdator en tablet-pc med en pekskärm på mellan fem till elva tum stor. Pekdatorn ska även ha stöd för trådlöst internet och kunna användas för video och spel. Det betyder att Amazons e-bokläsare Kindle inte räknas in som en pekdator.

- Apples Ipad är inte den första pekdatorn på marknaden. Det finns redan pekdatorer såsom Lenovo Ideapad U1, HPs kommande Slate och den Android-baserade Archos 5. Ipad hjälper dock till att definiera marknaden, säger Jeff Orr på ABI Research.

Jeff Orr tror dock inte att pekdatorn kommer att bli en nödvändig produkt utan snarare en lyxprodukt som kommer att bli mest populär i industrialiserade länder.

- En pekdator kommer inte att ersätta en netbook, en laptop eller en smartphone. Det kommer att bli en lyxprodukt för rika och industrialiserade länder under en rad år framöver, säger Jeff Orr .

IDG News