Undersökningen som är genomförd av säkerhetsföretaget Trusteer bygger på information som samlats in från fyra miljoner datorer under 12 månader. Informationen kommer från Trusteers insticksprogram ”Rapport” som erbjuder skydd mot nätfiskeattacker.

Enligt Trusteers undersökning använder så många som 73 procent av alla användare samma lösenord på sin internetbank även på andra sajter. Hela 47 procent använder även samma användar-id och lösenord på andra sajter utanför deras internetbank.

- Att stjäla användaruppgifter är fortfarande det enklaste sättet för kriminella att gå runt de säkerhetsmekanismer som finns hos de flesta internetbanker. Vi ville därför undersöka hur ofta bankkunder använder samma inloggningsuppgifter även på andra webbplatser, säger Trusteers säkerhetschef, Amit Klein, till The Register.

Trusteer rekommenderar användare att vara noga med att inte använda samma inloggningsuppgifter på internetbanker som på andra tjänster. Andra tjänster på internet har i regel lägre säkerhet och det är därför enkelt för kriminella att stjäla användaruppgifter för att sedan försöka komma åt användarens bankkonto.