I de tidigare delarna av vår artikelserie har vi tagit upp hur du bemöter kritik på nätet och hur du hittar den med betal- och gratistjänster. Del fyra handlar om att jobba smartare för att slippa leta och istället få feedback från kunder levererad direkt till dig och ditt företag.

De två största företagen som erbjuder den typen av lösning är Get Satisfaction och User Voice. Förenklat kan man säga att det som skiljer dessa två är att Get Satisfaction har mer fokus på supportforum, medan User Voice är en mer renodlad ”idéinsamlare”.

- Fördelen för dig är att du faktiskt får veta vad kunderna tycker, istället för att gissa. Jag kallar det strukturerad social media, säger Björn Lilja, en av fyra grundare av den svenska motsvarigheten Kundo.se.


Genom att infoga en flik från exempelvis Kundo.se kan dina kunder och sajtbesökare lätt kommentera och diskutera dina idéer.

Gemensamt för alla tjänsterna är att du registrerar ditt företag, sedan sköts allt tekniskt av den tjänst du valt. Smidigt och billigt om du inte har en it-avdelning för att bygga en egen lösning. Det enda du själv lägger in på din sajt är en tyck till-flik som öppnar upp ett fönster där besökarna kan kommentera, rösta och diskutera. Så fort nya kommentarer läggs meddelas du via e-post.

- Genom att användarna röstar på varandras idéer kan du lätt se vilka som är populärast, säger Björn Lilja.

Men precis som Eforum-chefen Pontus Jeppsson upplyste om i del 1, är det viktigt att vara aktiv och svara i tid på kundernas frågor.
- Om du vill att folk ska vara inne på din sajt och ge feedback, måste du också själv finnas där, säger Björn Lilja.

Feedback-tjänsterna

Get Satisfaction
För dig som är ute efter en mer forumlik tjänst. Bra för feedback, men även kundsupport.
Språk: Engelska.
Pris: Från gratis och uppåt. Läs mer.
www.getsatisfaction.com

User Voice
För dig som framför allt är ute efter att få in feedback.
Språk: Engelska.
Pris: Från gratis och uppåt. Läs mer.
www.uservoice.com

Kundo.se
För dig som är ute efter feedback och möjligheten att ge support.
Språk: Svenska.
Pris: Gratis eller premium (800 kronor/mån). Läs mer.
www.kundo.se