Enligt Washington Post håller Google och den amerikanska underrättelseorganisationen, NSA, på att diskutera ett framtida samarbete. Under det tilltänkta samarbetet ska NSA bistå Google med medel för att bättra kunna försvara sig mot cyberattacker likt de som skedde i slutet av förra året.

Enligt onämnda källor så skulle NSA dock inte få tillgång till Googles användares information såsom sökvanor och e-postkonton. Google kommer heller inte att dela med sig av någon upphovsrättsskyddad information enligt de källor Washington Post talat med.

Google ska enligt Washington Post ha kontaktat NSA strax efter cyberattacken mot företaget i december förra året och som enligt Google hade sina rötter i Kina.

Tanken att världens största söktjänst börjar samarbeta med USAs största underrättelseorganisation har skapat oro och motstånd bland flera organisationer som värnar för integritet och privatliv på internet.

Marc Rotenberg som är chef på EPIC (Electronic Privacy Information Center) uppger att ett sådant samarbete skulle bli väldigt problematiskt.

- Vi ser hellre att Google på egen hand utvecklar bättre säkerhetsrutiner för att skydda sig mot olika hot på internet. Vi vet alla att NSA som organisation har två mål, det ena är säkerhet och det andra är övervakning, säger Marc Rotenberg.

IDG News