Fråga:

Hej,
jag letar efter tips på enklare (kanske t o m gratis :-) ) bokföringsprogram för en liten okomplicerad verksamhet.
Finns det något förutom Hogia och de andra? Finns det något i MS Office man kan använda?
/Karin

Svar:

Hej Karin, det finns flera bra program för enklare bokföring som kostar under tusenlappen. Det är svårt att tipsa om ett specifikt program utan att veta vilken verksamhet du bedriver men Visma har ett bra program som är skapat för den som driver enskild firma. Där får du verktyg för bokföring, fakturering och deklaration för 890 kronor. Läs mer på visma.se.

Mamut har paketet Mamut Bokföring Start som passar den lilla verksamheten. Där betalar du 890 kronor plus 79 kronor i månaden för serviceavtalet. Läs mer på www.mamut.com.

BLA Start är ett program från Björn Lundén Information AB. Programmet kostar 950 kronor, då ingår support och uppdateringar i 6 månader. Därefter köper man den servicen för 780 kronor om året. Du hittar mer information här.

Även Unicell har prisvärda lösningar för det lilla företaget. Läs mer på www.unicell.se.

De flesta tillverkarna har demovarianter av programmen som du får testa gratis. De ser lite olika ut så det kan vara en bra idé att testa sig fram till det program du trivs bästa med.

Vi har inte själva testat något av gratisprogrammen men om du söker på "gratis bokföringsprogram" på Google så får du en hel del träffar som vara intressanta att kika närmare på. Kolla även med din bank - en del banker har bokföringstjänster som är kopplade direkt till internetbanken.

Du får tyvärr inte använda Excel i din bokföring. Skatteverket tillåter inte Excel då det går att ändra uppgifter utan att man efteråt kan se att siffrorna är justerade. Däremot så är det tillåtet att använda papper och penna!

Lycka till!