När du kopplar en ny pryl till datorn händer det saker i Windows. Registret och andra inställningsfiler förändras för att passa till den nya prylen. Och samma sak händer gäller för nya program.

Så länge allt fungerar som det ska är det här förstås en helt rimligt. Men ibland händer det att en ny pryl eller ett nytt program helt får din dator att sluta fungera.
I det här fallet är funktionen Systemåterställning en bra lösning.

Systemåterställningen är en slags ”tidsmaskin” som finns inbyggd i Windows. Så snart du gör någonting speciellt på datorn, till exempel installerar ett program eller ändrar i Registret skapar Windows en återställningspunkt.

Den sparar alltså alla inställningar i systemet som de såg ut innan du började göra dina ändringar – och du kan när som helst gå tillbaka till den här systemuppsättningen.

Att använda Systemåterställningen är inte svårt. Så här gör du:


1. STARTA. Klicka på Start, Alla program, Tillbehör, Systemverktyg och Systemåterställning. För att återgå till en tidigare punkt klickar du på Återställ datorn till en tidigare tidpunkt och klickar på Nästa.


2. VÄLJ TIDPUNKT. Nu får du se en kalender till vänster och en lista över systemåterställningspunkter. Klicka på det senaste datum då datorn fungerade bra och markera en systemåterställningspunkt. Klicka på Nästa.


3. ÅTERSTÄLL. Du måste nu stänga av alla program som är öppna. När du har gjort det klickar du på Nästa. Nu påbörjas systemåterställningen och sedan startas datorn om. Observera att det här tar ganska lång tid. När hela processen är klar är datorn återställd i det läge den var tidigare.


4. SKAPA EGEN. Återställningspunkten skapas automatiskt, men du kan även skapa en egen återställningspunkt. Det här gör du genom att Klicka på Start, Alla program, Tillbehör, Systemverktyg och Systemåterställning och välja Skapa en återställningspunkt, Nästa. Du får nu ge den ett namn bekräfta med Nästa. Nu skapas en återställningspunkt och du kan återgå till startsidan.

Fakta

Svårighetsgrad: Enkel.
Tid: 10 minuter.

Det här behöver du:
En dator med Windows

Det här lär du dig:
Att används Windows systemåterställning
Hur du skapar en egen återställningspunkt.