Flera användare har rapporterat att deras datorer har blivit ostabila efter att de installerat den uppdatering för Windows 7 som släpptes den 25 januari. Vissa av användarna uppger att de drabbas av blåskärm med jämna mellanrum.

Microsoft mötte uppgifterna igår och uppger att det rör sig om en bagatell, men medger samtidigt att en undersökning av det påstådda problemet har inletts. Problemet uppmärksammades först på nyhetssajten Ars Technica samt på Microsofts egna supportforum.

Uppdateringen som släpptes den 25 januari påverkar både 32-bitars och 64-bitarsversionen av Windows 7 samt Windows Server 2008 R2.

- Jag installerade uppdateringen och min dator hänger sig när Windows börjar laddas skriver en användare på Microsofts supportforum.

- Jag upplevde samma problem på min splitternya laptop. Allting fungerade fint tills Windows Update installerade en uppdatering. Efter det så började min dator låsa sig med jämna mellanrum, skriver en annan användare på supportforumet.

Flera användare uppger att de lyckats kringgå problemen genom att avinstallera uppdateringen från den 25 januari.

En administratör på Microsofts supportforum uppmanade istället användarna att vänta på nästa uppdatering.

- De användare som installerat uppdateringen KB977074 och har problem med att starta datorn bör vänta på nästa uppdatering från Microsoft. Eftersom det finns tusentals olika konfigurationer av hårdvara och mjukvara är det svårt för Microsoft att testa uppdateringarna på alla möjliga konfigurationer, skrev Microsofts forumadministratör, Arthur Li den 1 februari på företagets supportforum.

Igår meddelade Microsoft att man inte kunnat fastställa att problemet kan associeras med den nämnda uppdateringen.

- Vi har inte sett några större problem med uppdateringen KB977074 bland våra kunder. Vi vet dock att ett fåtal användare har problem och vi undersöker nu saken för att klargöra vad som orsakar problemet, uppger en taleskvinna för Microsoft i ett e-postmeddelande.

På svenska Microsoft har man inte upptäckt några problem alls.
- Ingen har ringt vår support. Det här är möjligen ett amerikanskt problem. Vi följer det här ärendet noggrant och rekommenderar definitivt våra användare att ha automatisk uppdatering aktiverad. Det är det bästa skyddet mot olika hot, säger produktchefen Joakim Karlén.

Microsoft kommer i dag tisdag att släppa en stor uppdatering för flera av företagets program såsom Windows, IE och Office.

IDG News