Endast två veckor efter Apple lanserade den kombinerade läsplattan och pekdatorn Ipad har de svenska bokhandlarna börjat röra på sig. I dag lanserade både Bokus och Adlibris varsin läsplatta.

Bokus har valt att sälja läsplattorna Cybook Opus och Iriver Story. I ett introduktionserbjudande får de hundra första kunderna köpa en Cybook Opus tillsammans med sju stycken e-böcker från Norstedts förlag för 1 995 kronor.

Cybook Opus väger endast 150 gram och rymmer cirka 1 000 e-böcker. En batteriladdning räcker dessutom för 8 000 sidvisningar. Totalt finns det i dagsläget cirka 1 800 e-böcker från Norstedts förlag som fungerar med Bokus erbjudande.

– Nu finns äntligen tillräckligt bra läsplattor, anpassade för den svenska marknaden. Vi har letat efter en läsplatta som motsvarar våra krav. När vi testade den franska plattan Cybook Opus kändes det helt rätt. Nu är det dags att köra igång på allvar. Läsarna finns, författarna är pigga på nyheten och förlagen har böcker, säger Mats Fagerström, affärsområdeschef på Bokus.

Adlibris har även hoppat på tåget och erbjuder läsplattan Letto tillsammans med fem böcker för 1 495 kronor. Letto är en centimeter tunn och väger 220 gram. Trots sin ringa storlek rymmer den 5 000 böcker.

Adlibris har inledningsvis cirka 500 titlar som fungerar med Letto. Från och med i år kommer dock all nya böcker som ges ut att erbjudas även som e-böcker.

– Vi har tittat på e-böcker i tio år, men det är först nu som det känns att det börjar hända saker på allvar. Adlibris hela idé är att kunna erbjuda ett brett utbud för bokälskare. Letto är lika liten som en bok men stor nog att rymma ett helt bibliotek. Den är enkel att ta med i väskan, på jobbet och på resan. Det är helt enkelt ett bättre sätt att läsa på, säger Pär Svärdson, vd för Adlibris.