I en intervju med affärsbloggen Bnet talar Bill Gates öppet om vad han tycker om Apples Ipad. Som grundare och före detta vd för Microsoft har Bill Gates länge talat sig varm för pekdatorer, och Microsoft har även gjort flera försök med så kallade Tablet PC.

När det kommer till Apples lansering av Ipad är han dock inte lika entusiastisk och uppger att han inte riktigt förstår tanken med Ipad.

- När jag såg Ipad så tycker jag att det ser ut som en trevlig pekdator, men jag kände inte som när Apple släppte Iphone. Då tänkte jag för mig själv att Microsoft inte siktat tillräckligt högt. Jag tror fortfarande att det krävs en blandning av röstkontroll, pekpenna och tangentbord, med andra ord en netbook, säger Bill Gates i intervjun med Bnet.

Brent Schlender som intervjuade Bill Gates håller med kritiken.

- En sak som slog mig när Ipad lanserades var inte bristen på en pekpenna eller ett tangentbord, utan snarare bristen på innehåll. Exempelvis:

  • Varför har inte Steve Jobs som är enskilt största aktieägaren i Disney inte gjort ett avtal med ABC network?
  • Varför fanns det inte med ett enda magasin som innehållsleverantör vid lanseringen? Det måste ju vara en perfekt plattform för den döende magasinindustrin.
  • Var är utbildningsförlagen? Ipad är ju ett utmärkt verktyg eller ersättare för läroböcker och miniräknare.
  • Varför tar det ytterligare en månad innan 3g-modellen finns i handeln? Avtalet med AT&T är ju redan på plats.
  • Till sist, hur kan man erbjuda en surfplatta utan ha stöd för Flash? Flash kanske inte är perfekt, men det utgör dock en stor del av sajterna på internet.

- Jag kan därför inte sluta att undra om Apple har blivit för självsäkert för sitt eget bästa. Kan det vara så att Steve jobs känsla har blivit lite skraltig, eller är det här ännu ett exempel på att Apple är så långt fram i kurvan att vi andra inte ser vart de är på väg, skriver Brent Schlender på Bnet.