En företagssajt behöver inte vara superflashig med den senaste tekniken och trendigaste designen. Det räcker gott med en enkel sida - men det är viktigt att den finns. Både kunder och samarbetspartners förväntar sig att hitta viss information om ditt företag på nätet.

Vi har satt ihop en checklista för vad en enkel sajt för det mindre företaget ska innehålla. Vi har dessutom pratat med Erik Lindqvist, digital strateg på webbyrån The Viral Company, som kommenterar listan och berättar hur han tycker att en liten företagssajt ska se ut.

1. Kontaktuppgifter
– Ha alltid med uppgifter som mejladress, telefonnummer, faxnummer och skype om det är relevant för verksamhetens kommunikation. Finns det flera anställda som har kontakt med marknaden och hanterar kunder så kan det vara en bra att ha bild och kontaktuppgifter även till dem. De uppgifterna ska i så fall alltid finnas nedanför, inte ovanför, huvudnummer och adress, berättar Erik Lindqvist.

2. Information om var ni finns

– Adressen till kontoret ska vara lätt att hitta. Har du inget kontor så går det fint att använda hemadressen. Ladda upp en interaktiv karta i samband med din adress. Det finns open source från bland annat Hitta, Google maps och Eniro. Du kan även lägga upp en kartbild, gärna snyggt designad.

3. Presentation av företaget
– Det ska vara en personlig presentation av verksamheten, kort och enkel. Text är helt okej. Men video är guld, så länge det är en tydlig och proffsig produktion. Det är viktigt att hålla bort lokal-tv-känslan. En presentationsvideo ska finnas centralt på sajten, gärna på förstasidan.

4. Information om vad ni har att erbjuda
– Det skall vara glasklart på 10 sekunder vad bolaget gör. Det kan berättas med hjälp av text i en punktlista, bild eller video. Komponenterna kan med fördel kombineras.

5. Öppettider (om du har butik eller telefontider)
– Har ni öppettider för telefon så är det mycket viktigt att det står på sajten. Informera också om hur man kan få tag på er efter kontorstid, via exempelvis mejl och kontaktformuläret på sidan.