Bra Eset gör inte datorn segEfter en krånglig installation där den ovane kan komma att rynka pannan över en och annan fråga, möts vi av ett enkelt gränssnitt, där de viktigaste funktionerna får mest plats. Eset Smart Security 4 har ett standardläge med ett fåtal val och god översikt, och ett avancerat läge som ger tillgång till lite fler alternativ, bland annat realtidsövervakning av nätverksaktivitet.
Funktionerna är begränsade till grundläggande virus- och skadliga program-skydd, personlig brandvägg och spamfilter. Inga specifika molntjänster, virtualisering eller liknande. Programmen är bra och Eset är behagligt minimalt. En installation tar upp 52 megabyte och tar inte mycket systemresurser i anspråk.
Eset gör ett godkänt jobb med virus och spionprogram. Det hittar alla vanliga virus och lyckas ta bort de flesta, och hanterar rootkit extra bra. Den heuristiska analysen av systemet hittar många odokumenterade hot, men programmet saknar ännu beteendeanalys. Det gör att det får godkänt, men inte väl godkänt säkerhetsmässigt.

Pris: 570 kronor.

+ Bra systemverktyg och övervakning. Liten prestandapåverkan.
- Få extrafunktioner. Ingen beteendeanalys.


F-Secure passar familjenTrots sin storlek, en installation på över en halv gigabyte, är F-Secure Internet Security 2010 allt annat än trögt. Påverkan på systemet är måttlig och både att starta programmet och göra virussökningar går relativt fort.
Ett spartanskt gränssnitt låter dig söka virus, ställa in brandvägg och spamfilter, men inte så mycket mer. Programmet har inget specifikt skydd mot nätfiske, men skräppostfiltret rensar relativt effektivt ut sådana meddelanden.
I föräldrakontrollen kan sajter blockeras (mot till exempel droger, hasardspel, våld och sex) eller så kan du skapa en egen lista med tillåtna sajter. Tillgång till nätet kan också tillåtas på vissa bestämda tider. En logg med besökta webbsidor sparas även om barnen rensar i webbläsarhistoriken.
F-Secure gör ett hyggligt jobb med virussökning, via internet. Traditionella uppdateringar av signaturer är mer oregelbundna. Resultatet för borttagning av skadlig kod är en av de bättre i testet. Det som inte är lika positivt är en halvdan beteendeanalys, endast 20 procent av testsystemets fel upptäcktes.

Pris: 500 kronor.

+ Mycket bra på virusstopp. Bra föräldrakontroll.
- Få funktioner och bristfällig beteendeanalys.


Finessrikt KasperskyKaspersky Internet Security 2010 är ett ambitiöst säkerhetspaket med många smarta funktioner, förutom vanligt skydd mot virus, spioner och nätfiske. Här får du hjälp med att skydda personuppgifter på nätet, till exempel virtuellt tangentbord för att undvika så kallad keyloggning, och en skyddad miljö för extra säker surfning. Här hittar vi ett spelläge som gör att du inte störs av meddelanden, blockering av webbannonser, samt föräldrakontroll, dock inte lika bra som F-Secures lösning, då man här inte kan ställa in surftider.
Programmet är inte uppdelat i funktioner utan allt ses som en helhet. Vill du detaljstyra saker blir det därför fort bökigt.
Trots ett överflöd av funktioner hör Kaspersky till de snabbaste programmen i testet. En rejäl genomsökning av vår testdator tar bara drygt tjugo minuter, bara hälften av tiden de flesta konkurrenter behöver.
Säkerheten går heller inte att klaga på. Hyfsat resultat på virusigenkänning, bra på att rensa undan det den hittar, och goda resultat på de proaktiva momenten.

Pris: 800 kronor.

+ Bra skydd. Snabbt. Mängder av funktioner.
- Rörigt gränssnitt.


McAfee missar virusMcAfee Internet Security 2010 är det enda betal-programmet som inte hittade alla just nu härjande virus, och programmet skapar dessutom ovanligt många falsklarm. Rensningsresultatet är knappt godkänt. Det som däremot håller högsta klass är sökning efter spionprogram och äldre virus, där programmet presterar lika bra som de bästa i testet.
Du får god inblick i vad som händer och hur systemet mår, och en funktion som plockar bort onödiga filer som kakor (cookies), sparade webbsidor och dylikt.
Fokus ligger på surfsäkerhet. Du får föräldrakontroll som kan blockera angivna sajter eller filtrera på nyckelord, samt dölja sök-resultat som anses olämpliga. Andra funktioner hindrar att kontonummer skickas över internet, och krypterar dina lösenord.

Pris: 650 kronor.

+ Föräldrakontroll. Smarta webbfunktioner.
- Bristfällig viruskoll och rensning.


Bra virussökning hos Panda

Panda Global Protection 2010 installerar sig utan att aktiveras, vilket innebär att du måste böka med produktnycklar efteråt. Missa inte att göra det, för då riskerar du att köra med en gammal ouppdaterad viruslista.
Du får en verktygslåda med skydd mot virus, spioner, rootkit, hackare, nätfiske och spam. Samt heuristisk analys och beteendeanalys. Dock inte helt bra. Testerna visar att träffsäkerheten i heuristiken är nere på nästan 50 procent, och beteendeanalysen hittar bara en tredjedel av problemen.
Vanlig virus- och spionprogramsökning är dock i toppklass, och upprensningen är godkänd. Virussignaturerna uppdateras ovanligt sällan, vilket tyder på att Panda valt att arbeta mer aktivt mot sin virusdatabas i molnet i stället.
Här finns filter för att skicka känsliga personuppgifter och en föräldrakontroll, kallad webbfilter. Det kan även gälla anställda, och är då ännu mer restriktiv.

Pris: 680 kronor.

+ Bra virussökning. Lättarbetat gränssnitt.
- Sämre proaktiva funktioner. Jobbig programaktivering.


Symantec rensar ordentligtSymantec Norton Internet Security 2010 har rykte om sig att vara säkert men segt, men prestanda blev rejält mycket bättre i och med förra generationen. 2010 års version håller sig också hyfsat obemärkt i bakgrunden. Det är ett ambitiöst paket med många former av virusskyddsteknik, beteendeanalys, proaktiv programkontroll, och mycket seriös uppdatering av den lokala viruslistan.
Här finns ingen säkerhetskopiering (det finns i den liknande produkten Norton 360), men du får föräldrakontroll (laddas ned gratis av betalande kunder), diskret läge så att du slipper varningar vid spel eller film, skydd för personuppgifter, och att lösenord kan fyllas i automatiskt i stället för att skrivas in, vilket skyddar mot keyloggers. Norton har också specialwebbfilter för Internet Explorer och Firefox.
Norton misslyckas med det heuristiska testet, men för övrigt är kvaliteten på topp, och programmet rensar undan skadlig kod bättre än konkurrenterna i testet. Symantec borde slå ihop det här med Norton 360 till ett superpaket.

Pris: 800 kronor.

+ Bra virussökning och rensning. Många bra funktioner.
- Något tveksam heuristik. Skulle varit komplett med backup.


Trend Micro gör datorn segTestresultaten imponerar inte. Trend Micro Internet Security Pro 2010 upptäcker alla dagsaktuella virus, men spionprogram och lite äldre skadlig kod är det sämre med. Programmet ska använda sig aktivt av heuristik och beteendeanalys, men i testerna var funktionerna en besvikelse. Även rensning av virus och annan skadlig kod kunde ha varit något bättre, även om resultatet inte är någon katastrof.
Det här är också det program som mest drar ned datorns prestanda, trots att Trend Micro lovar att programmet ska vara snabbare än förut. Om du har en långsam pc är det här inte alternativet för dig.
Det negativa vägs delvis upp av en gedigen portfölj smarta verktyg för personlig integritet. Vad sägs om filkryptering, kontroll av trådlösa nätverk, blockering av ej godkända usb-minnen, filter för nätannonser, föräldrakontroll med möjlighet att ställa in barnens surftider, säker lösenordshantering, systemrensning och antivirusprogram för din mobiltelefon? Har du kraft i datorn och tycker du klarar dig med något sämre virusskydd, så finns det mycket mervärde i det här paketet.

Pris: 650 kronor.

+ Många funktioner. Snyggt och rent gränssnitt.
- Sämre virusskydd. Tar upp systemresurser.


Pc För Allas gratispaket:

Avast Antivirus Home Edition 4.8 – och brandväggen PC Tools Firewall PlusGratisalternativet är en kombination av virusskyddet Avast Antivirus 4.8 Home Edition med svenska menyer, och PC Tools Firewall Plus. Den senare är på engelska och den mest populära gratis brandväggen för Windows 7.
Som grundläggande skydd klarar sig Avast godkänt, det drar nästan jämnt i testerna med Trend Micro och McAfee. Det är inte hundraprocentigt på aktuella virus, och har visserligen en heuristisk funktion, men endast för e-post. Andra säkerhetsfunktioner lyser med sin frånvaro och gränssnittet är förvirrande.
PC Tools Firewall Plus är en kompetent brandvägg som ger god överblick. Vi hade gärna sett lite mer rättfram hantering av portar och program, men med lite tålamod så går det mesta du kan tänkas behöva att ställa in.

Du hittar båda programmen och kan ladda ned dem utan kostnad på pcforalla.se/program

Pris: Gratis.

+ Gratis. Relativt snabbt. Godkänd virusrensning.
- Bristfällig virusdetektering. Få funktioner.

Faktatabell

Fakta

Ett program som ligger i bakgrunden och bevakar allt som sker tar givetvis minne och processorkraft från systemet. När vi testade virusskydd senast var det McAfee och Trend Micro som snodde mesta prestanda.
I år är det Trend Micro som är solo som prestandatjuv, även om de själva uppger att programmet blivit snabbare.
Antagligen har alla andra tillverkare jobbat hårt med prestanda de också.

Utgångsläget är en dator utan säkerhetspaket men med Windows-brandväggen igång. Procentsiffrorna anger hur mycket prestanda sänks med ett säkerhetspaket installerat med alla tjänster aktiva och egen brandvägg.

 • Eset 2 %
 • F-Secure 2,8 %
 • Kaspersky 2 %
 • McAfee 4 %
 • Panda 5 %
 • Symantec 4 %
 • Trend Micro 7,3 %
 • Alwil Software Avast Antivirus Home Edition 4.8 + PC Tools Firewall Plus 3%

Kraven på programmen var menyer eller tryckt handbok på svenska, och att det skulle vara kompatibelt med Windows 7. Norman deltog inte eftersom deras nya programpaket inte blev färdigt i tid. Testdatorn hade Intel Core 2 duo-processor, två gigabyte minne och 32 bitars Windows 7 Home Edition. Datorn återställdes från mellan varje test. Skanningstiden är uppmätt med programmens mest noggranna sökningsalternativ på datorns systemdisk med cirka 25 gigabyte programinstallationer och dokument. Starttiden är mätt från påslagen dator till avslutning av ett autostartskript. Skillnaden i prestanda är mätt med PC Mark Vantage mellan ett system utan säkerhetspaket men med Windows-brandväggen igång, och ett paket med alla tjänster aktiva och egen brandvägg. Test och omdömen om virusskydden ar gjorda av virusexperterna på av-test.org

 • Beteendeanalys. Förebyggande övervakning som kollar efter processer och nättrafik på datorn och jämför med hur skadlig kod brukar uppföra sig.
 • Heuristik. Ett sätt att hålla koll på okända hot. Programmet lär sig hur din dator jobbar, och slår larm när den gör något nytt och oväntat.
 • Keylogging. Program eller funktioner som lyssnar på signalen från ditt tangentbord och därmed kan se vad du skriver.
 • Malware. Ett samlingsnamn på alla typer av skadlig kod. Virus, trojaner, spionprogram och så vidare.
 • Molnet. Datortjänster på internet. Du har inte program eller till exempel hårddisk på din dator, utan betalar för funktioner hos en leverantör på nätet. Det kan gälla lagring, säkerhet, kontorsprogram eller i stort sett vad som helst.
 • Rootkit. Speciella program som inte bara döljer sig i filer och andra program, utan som i det dolda ändrar på grundläggande funktioner i datorns system.
 • Signaturfil. En katalog med beskrivningar av virus och annan känd skadlig kod, så att anti-virusprogrammen vet vad de ska leta efter när de söker igenom datorn.
 • Spyware. Spionprogram som ser ut att vara vanliga nyttoprogram, underhållningsprogram eller spel, men som i bakgrunden snokar i datorn och skickar iväg informationen, det vill säga spionerar på dig. Vad programmen spionerar på varierar. Det kan vara surfvanor, privat e-post eller sådant som bankinloggningen.