I torsdags förra veckan släppte norska Opera Software en betaversion av företagets webbläsare, Opera 10.5. Tester som gjorts av amerikanska Computerworld visar att den är ordentligt mycket snabbare än både Safari och Google Chrome.

Testerna visar att Opera 10.5 är nästan 15 procent snabbare än Apples Safari för Windows och nästan 20 procent snabbare än Google Chrome. Jämfört med Firefox 3.6 är testversionen av Opera 10.5 mer än dubbelt så snabb. I jämförelse med Microsofts IE8 är Opera 10.5 cirka tio gånger snabbare.

Testerna är gjorda under Windows och gäller hur snabbt webbläsarna tolkar javaskript med hjälp av mätverktyget Sunspider. Den enda webbläsare Opera lyckats klå tidigare är IE8 medan Safari och Chrome har kämpat om toppositionen.

Opera 10.5 har en ny motor för javaskript som går under namnet Carakan vilken använder en ny teknik för att rita upp grafik i webbläsaren. Enligt Opera är den nya motorn upp till tre gånger snabbare än den som används i Opera 10.1.

Bland de övriga nyheterna märks ett nytt gränssnitt som ska ge mer plats för menyer samt stöd för Aero Peek-funktionen i Windows 7.

Betaversionen av Opera 10.5 finns än så länge endast för Windows. Så kallade alfaversioner för Mac och Linux finns att ladda ned här.

Opera har ännu inte uppgett något datum för när den färdiga versionen av Opera 10.5 kommer att släppas.

IDG News