Lauren Weinstein som är medgrundare till organisationen People For Internet Responsibility är en känd kritiker av Microsoft. Redan 2006 anklagade hon Microsoft för att kränka användarnas integritet genom att konstant kontrollera om deras version av Windows är laglig.

När det häromdagen blev känt att Microsoft senare denna månad kommer släppa en uppdatering för Windows 7 som kontrollerar om operativsystemet är en piratkopia brusade Lauren Weinstein upp ännu en gång.

- Microsofts nya tillvägagångssätt är bortom all rim och reson, även för lagliga användare. Microsoft kommer nedgradera användarnas Windows till piratstatus om företaget endast misstänker att det handlar om en piratkopia. Detta kommer att ske genom att Windows 7 kommer att anropa Microsofts servrar var tredje månad så länge Windows 7 är installerat på en viss dator, säger Lauren Weinstein.

Kritiken kommer efter att Microsoft tidigare i förra veckan meddelade att företaget kommer att släppa en uppdatering denna månad som ska klara av att upptäcka över 70 olika piratmetoder som används i olagliga kopior av Windows 7.

Till skillnad från tidigare så kommer det kopieringsskyddet i Windows 7 att göra upprepade kontroller av Windows 7. I exempelvis Windows XP och Vista gjordes kontrollen endast en gång om inte användaren bytte ut viss hårdvara på datorn.

- Vi vill vara säkra på att skydda våra kunder. Vi är dessutom ett kommersiellt företag och det är viktigt att vi skyddar vår egendom, säger Joe Williams på Microsofts Genuine Windows group.

IDG News