Att deklarera kan vara ett smärre helvete. Åtminstone för oss egenföretagare som saknar intresse eller erfarenhet av skatteparagrafer. Om inte annat så är det ofta mycket tidskrävande. Men det finns program till datorn som underlättar deklarerandet rejält och förpassar pappersdeklarationen till det förgångna.

Vi har kikat närmare på skatteprogrammen DPR Skatt, Exelent Skatt, Hogia Skatt, Norstedts Skatt Företag, Visma Skatt och Winskatt Företag.

Alltid rätt blanketter
Gemensamt för de sex programmen är att du som användare får mycket hjälp som saknas i pappersdeklarationen. Fält som fylls i automatiskt och varningar om du fyller i något fel är både praktiskt och tidssparande. Dessutom har alla programmen de senaste blanketterna och löpande uppdateringar när Skatteverket hittar på något nytt. Men bäst av allt – support. Alla testade program erbjuder teknisk support, men hos en del kostar det extra. Du hittar information om vilka som tar extra betalt och hur mycket det kostar i tabellen.

Jurister ingår
Ett av programmen, Norstedts Skatt Företag, är betydligt dyrare än övriga program i testet. Detta beror enligt Norstedts på att deklarationshjälp av jurister och civilekonomer är inkluderat i priset. Supportkostnaden ungefär hälften av totalpriset.

Om man hårddrar det spelar det ingen större roll vilket program du använder - blanketterna och resultatet blir ju detsamma, oavsett vilket du väljer. Men tittar man närmre på utförandet så finns där stora skillnader i hur du når fram till en färdig deklaration.

Stora skillnader i gränssnitt

Det som främst skiljer skatteprogrammen från varandra, är hur gränssnitt och logik fungerar för att presentera informationen, hjälptipsen och blanketterna. Till exempel använder vissa blanketter som är snudd på identiska med Skatteverkets, medan andra har valt andra upplägg. Vilket som är bäst är helt och hållet en smaksak.

Generellt så kan man säga att man får det man betalar för när man köper skatteprogram - testets billigare program var också de som fick lägst betyg. Testets vinnare, Visma Skatt, var ett av de dyrare programmen. Det dyraste programmet, Norstedts Skatt Företag, var flera tusen kronor dyrare än sina konkurrenter men då ingår också bäst service.

Inget stöd för Mac

Ett stort minus för samtliga program i testet är bristen på stöd för Mac. Som Mac-användare kan du så klart köra Windows parallellt med ditt OSX, men 2010 tycker vi att det borde vara självklar att program fungerar på båda plattformarna utan att du behöver installera ett helt nytt operativsystem. Även Mac-användare måste betala skatt!

Att deklarera inte borde behöva vara tråkigt verkar tyvärr ingen av programtillverkarna ha förstått. Även om programmen underlättar mycket, så är det långt kvar tills det blir kul att deklarera. Vi skulle vilja se ett skatteprogram utformat av någon som inte sysslar med skatt. Varför inte en datorspeltillverkare?

Du hittar alla betyg och detaljer om skatteprogrammen i tabellen nedan och omdömen och recensionerna finns om du följer länkarna nedan, eller klickar här.

Klicka för en större tabell.

Fakta

Vi har kikat närmare på sex svenska. populära skatteprogram för enskilda näringsidkare. De flesta av programmen fungerar även för andra företagsformer men vi har fokuserat på tjänsten för enskild firma.

Vi är inga skattejurister och vi har utgått ifrån att du inte heller är det när vi har testat programmen. Därför har vi lagt största vikt vid hur enkla programmen är i sig och hur mycket deklarationshjälp du får.