I dag är det födelsekalas hos Adobe, företagets paradprogram Photoshop fyller 20 år. Photoshop är det enskilt största bildbehandlingsprogrammet för både Windows och Mac och är så välkänt att programmets namn även har blivit ett populärt verb - att photoshopa.

– Under 20 år har Photoshop spelat många olika roller. Det är ingen överdrift att säga att Photoshop, tack vare de miljontals kreativa användarna, har förändrat hur vi ser på vår egen värld, skryter Adobes koncernchef Shantanu Narayen.

Photoshop baserades från början på ett pixelbaserat program med namnet Display som utvecklades av Thomas Knoll 1987. Då var det endast ett enkelt litet program som kunde visa bilder i gråskala på gråskalebildskärmar.

Allteftersom utvecklades programmet tillsammans med Thomas Knolls bror, John Knoll, och programmet fick mer och mer funktioner. 1988 fick Adobe upp ögonen för programmet och köpte upp det från de båda bröderna.

Adobe döpte om programmet till Photoshop och släppte den första versionen den 19 februari år 1990.


Photoshop 1.0 för Mac.

– För 20 år sedan spådde Adobe att man skulle sälja 500 kopior i månaden av Photoshop. Jag törs nog påstå att vi överträffade den prognosen, säger Thomas Knoll, programmets skapare som fortfarande arbetar på Adobe.

I dag har Photoshop över tio miljoner registrerade användare världen över.

– Vi visste redan då att vi hade en banbrytande teknologi, men aldrig att vi kunde gissa hur mycket den skulle komma att påverka de bilder vi ser runt omkring oss. Möjligheten att “sömlöst” placera en person inom en bild var bara början på allt det magiska med Photoshop, säger Thomas Knoll.

Hugade Photoshopanvändare kan titta på en födelsedagslivesändning med Thomas Knoll tidigt på lördag morgon klockan 04.30 svensk tid här. Filmerna kring jubileet kommer senare även att finnas tillgängliga här.

Vilken palettverktyg använder du mest i Photoshop?
Det är inte längre tillåtet att rösta.