Följ med till en inte alltför avlägsen framtid. När en kvinna (vi kan kalla henne Maria), rör sig genom staden en förmiddag och följer den ständigt uppdaterade kartan i sin handdator. På översikten över city finns varje butik praktiskt markerad.

Genom ett enkelt tryck på pekskärmen kommer Maria åt all information hon kan tänkas behöva från varje ställe.

Affärer som fått in nya varor pulserar rött, och när Maria kommer inom räckhåll för de trådlösa nätverken från de butiker hon valt att särskilt bevaka, får hon meddelanden om specialerbjudanden och besked om tillgången på vissa plagg hon efterlyst sedan tidigare.

Mellan 11.00 och 11.15 – vilket råkar vara fikadags – surrar handdatorn till varje gång Maria passerar ett lämpligt kafé.
Samma surr varnar Maria för att hennes väninna Frida är i antågande, en vän som Maria råkar vara skyldig 500 kronor efter förra helgens utsvävningar och därför gärna undviker för tillfället.
Varningen ger henne gott om tid att svänga runt hörnet och försvinna i folkmassan.

När kartan zoomas ut blir två figurer synliga, vilket informerar Maria om att Johan, 14 år, är hemma framför tv:n och att Sofi, 15 år, befinner sig på grannens gräsmatta. Bilen, körd av Marias make och representerad av ytterligare en liten ikon, befinner sig på golfklubbens parkering, vårdslöst felparkerad på handikapplatsen.

En blinkande gul cirkel kring ikonen, försedd med en liten pil, varnar för att en parkeringsvakt befinner sig två kilometer i östlig riktning från platsen.

Det här scenariot låter kanske osannolikt, men vi är snart där, tror experterna.

”Kommer inom två år”
– Det finns redan mängder av avancerade positioneringstjänster, även om de inte riktigt slagit igenom än, säger Pär Ström, framtidsanalytiker inom it och integritetsombundsman på tankesmedjan Den Nya Välfärden.
– Jag tror att det breda genomslaget för den här typen av tjänster kommer inom två år.

Redan när de tidiga mobiltelefonerna började dyka upp i slutet av 1980-talet blev frågan ”var är du?” den naturliga inledningen på varje mobilt telefonsamtal. Än i dag hörs frågan i vart och vartannat samtal.

Var en person befinner sig är och förblir intressant information. Och i takt med att tekniken blir allt mer mobil öppnas mängder av nya möjligheter.

Redan i dag förses barnfamiljer som besöker Legoland med armband som gör spårandet av bortkomna barn till en enkel och snabb uppgift.

Spårar allt som kan kan sända
En ny amerikansk produkt, inte olik en liten fjärrkontroll med enkel skärm, låter dig spåra allt från dina barn och bortsprungna husdjur till din förlagda plånbok – vad som helst som är stort nog att rymma en liten sändare.

Google Latitude, släppt i februari 2009, är en program till mobiltelefoner som låter andra se ägarens position på Google Maps. I Sverige har tekniken främst använts i samband med bilar.

Den glömske bilägaren kan enkelt kolla på vilken av kvarterets bakgator fordonet står parkerat för tillfället, alternativt spåra en stulen bil. Det finns oändliga möjligheter för konsumentinriktade tjänster: Om ett företag kan övervaka en möjlig kunds position öppnar sig mängder av möjligheter till direktreklam. På gott och ont.

– När det handlar om reklam beror genomslaget förstås mycket på hur konsumenterna reagerar – det måste bygga på permission marketing, det vill säga att bara de som går med på att ta emot budskapen berörs, säger Pär Ström.

– Det finns ju redan ett förbud inom EU mot reklam via sms, och den lagen kommer sannolikt att breddas för att anpassas även till den här typen av marknadsföring, säger han.

Ständigt under debatt
Den nya positioneringstekniken väcker givetvis andra frågor. Debatten om övervakningssamhället förs redan varje gång en kommun eller fastighetsägare vill sätta upp kameror, för att inte tala om de känslor som väckts av internetreglerande åtgärder som Ipred och FRA.

Redan i dag förekommer mobiltelefoner ofta i polisens brottsutredningar för att triangulera fram en misstänkt brottslings position – hur mycket lättare skulle det inte bli att förebygga brott om man rutinmässigt kunde positionsbestämma sina medborgare, på bekostnad av privatlivet. Hur påverkar det den individuella integriteten?

– Information om var man befinner sig eller har befunnit sig är väldigt känslig sådan. Om en viss individs positioner börjar lagras av kommersiella aktörer, och den här informationen sedan läcker ut i offentligheten på något sätt kan det mycket väl innebära obehagligheter för den drabbade, säger Pär Ström.

– En annan risk vore om myndigheterna skulle få för sig att lagstifta om att alla positionsbestämningsuppgifter måste lagras, i likhet med de beslut man fattat i samband med lagen om datalagring, säger han.

Kände sig förföljd
2006 var året då spionprogram till mobiler först började dyka upp på bred front. Ändå dröjde det ända till i fjol innan Sverige fick sitt sannolikt första fall av illegal teleövervakning. En kvinna bosatt i Helsingborg upplevde sig förföljd, en känsla hon haft i ett drygt års tid.

Hon upptäckte ett främmande program installerat på sin mobiltelefon, och genom att söka information om programmet via internet kunde hon bekräfta att det rörde sig om ett spionprogram.

Programmet hade använt sig av mobilens gps-funktion för att vidarebefordra uppgifter om hennes position till tredje part. Huvudmisstänkt? Kvinnans ex-make.

Polisen i Helsingborg, som tog emot anmälan, bekräftar att den här formen av privat övervakning är en brottslig handling, men hade aldrig tidigare sett något liknande, vilket ledde till viss förvirring kring brottsrubriceringen.

Någon brist på tänkbara brott att välja mellan föreligger dock lyckligtvis inte:
– Det kan röra sig om dataintrång, ofredande eller olovlig avlyssning, sade kammaråklagare Kerstin Eriksson till Helsingborgs Dagblad i november 2008.

”Allt beror på var vi befinner oss”
Magnus Bylund, forskare hos Swedish Institute of Computer Science (Sics), konstaterar att den nya tekniken innehåller enorma löften, men också stora utmaningar:

– Ingenting är svart eller vitt, och tekniken har inga inneboende positiva eller negativa egenskaper. Allt handlar om hur den används. Framför allt tror jag vi kommer att märka att den här tekniken effektiviserar saker och ting, eftersom nästan allt vi gör är beroende av var vi befinner oss.

Exakt hur positioneringstekniken kommer att påverka vår vardag kommer sannolikt att visa sig inom en mycket snar framtid. Pär Ström vågar sig på en konkret gissning.

– Jag tror att socialt nätverkande blir en central del. Om du kommer inom hundra meter från någon som du är vän med på Facebook kanske du får ett automatiskt budskap, till exempel. Utöver det tror jag att navigeringshjälp av olika slag kommer bli mer och mer populärt: Information som hjälper användaren att hitta till vissa butiker eller till en viss typ av restaurang.

Fakta

Vad skulle du vilja märka upp och hålla koll på?

Link Drougge, 22:
– Jag skulle vilja ha ett program som varnar för folk som går runt och ställer frågor på gatan, så att man kan undvika dem i god tid.

Petrus Iggström, 33:
– Mina hemnycklar har en olycklig tendens att försvinna så fort jag vänder ryggen till, och förlusten brukar bli uppenbar först när jag behöver dem som mest.

Tina Toufani, 15:
– Skåpnycklarna, busskortet och mobiltelefonen! Och kanske viktigast av allt: De där små plupparna som sitter på baksidan av örhängena, de smiter alltid så fort jag lämnar dem obevakade.