I grund och botten är Itunes väldigt likt Windows Media Player. Båda programmen håller ordning på musik och filmer som du har på datorn. Du kan söka efter titlar, artister och album – och du kan skapa spelningslistor med dina egna favoriter. Det går även att ge låtar och filmer olika taggar. På så sätt kan du be programmet automatiskt spela upp exempelvis all lugn musik, eller alla låtar som du har gett ett högt betyg.

Har du musik på cd-skivor är det lätt att föra över dem till datorn. Stoppa bara i ljud-cd:n i datorn så konverterar programmet låtarna till mp3-filer. Via internet hämtar programmet dessutom automatiskt namnet på artisten, albumet och låtarna. Vill du gå åt andra hållet kan du utan problem bränna ljudskivor av mp3-filer som redan ligger på datorn.

Itunes har även en del smarta funktioner som du inte hittar i Windows Media Player. Det mest tydliga är butiken Itunes Store. Här kan du smidigt köpa musik, film och program i digital form, och allt du köper hamnar direkt i Itunes.

Bra för poddradio
En annan funktion som du bara hittar i Itunes kallas för podcast. Det betyder att du kan använda programmet för att prenumerera på radio- och tv-program. De laddas då automatiskt hem till datorn och hamnar i ditt mediebibliotek. SR och SVT har exempelvis många sändningar som du kan prenumerera på utan kostnad.

Ytterligare en kul finess kallas Genius. Den analyserar automatiskt dina låtar och tipsar om annat du borde kunna gilla.

Den senaste versionen av Itunes har även en funktion som kallas för Hemmadelning. Den gör det möjligt för dig som har flera datorer hemma att lagra mediefilerna på en enda plats men ändå komma åt dem på de andra datorerna.

SÅ FUNKAR ITUNES

1. Uppspelning
Starta, pausa och spola i dina mediefiler, precis som i gamla tiders cd-spelare. Det lilla fönstret till höger visar vad du spelar upp.

2. Läge
Välj hur du vill visa dina album och låtar.

3. Sök
Itunes sökfält växlar beroende på läge. I biblioteksläget söker du bland dina egna filer medan du som är inne i Itunes Store söker efter material som du kan köpa.

4. Bibliotek
Här hittar du alla dina mediefiler, uppdelade efter kategori.

5. Itunes Store
Klicka här för att öppna Apples nätbutik Itunes Store eller för att visa det material du har köpt.

6. Delat

Här visas musik och film från andra datorer i ditt nätverk.

7. Spelningslistor

Här hittar du färdiggjorda spelningslistor – och de du skapar själv.

8. Extra
Fyra knappar för att skapa en spelningslista, spela upp låtar slumpmässigt,
upprepa låtarna och visa/dölja video.

9. Cd-fodral
Om ett album har skivomslaget som en digital bild visas den här. Köper du musik från Itunes Store får du omslagen automatiskt.

10. Låttitlar
Här ser du information om det album eller den spelningslista som du har valt. Du ser bland annat tid och genre. Högerklicka på rubrikraden så väljer du fler.

11. Bläddra
Bläddra mellan dina album. Knappen Alla album längst till vänster visar samtliga skivor som du har i ditt bibliotek.

12. Rekommendera

Klicka här för att låta funktionen Genius analysera ett album och tipsa om liknande musik. När du gör det öppnas ett nytt fönster.
______________________________________________________

5 FRÅGOR OCH SVAR OM ITUNES

Hur installerar jag?
Gå in på www.apple.se/itunes och klicka på Hämta iTunes långt till höger. I fönstret som öppnas ser du rubriken Hämta iTunes nu. Om du vill ha reklam från Apple fyller du i din mejldress, men det är inte obligatoriskt. Det räcker med att du klickar på Hämta nu, Kör, Kör. I rutan som öppnas klickar du Nästa och godkänner licensvillkoren.

Nu får du välja om det ska skapas genvägar till Itunes på Skrivbordet och om alla ljudfiler ska spelas upp i Itunes. Ta bort rutorna om du inte vill det. Se till att det står Svenska som förvalt språk och klicka på Installera.

Måste jag ha ett konto?
Om du bara vill använda Itunes för att spela upp musik som du redan äger eller för att prenumerera på gratis poddsändningar krävs ingen registrering.

Men om du vill köpa musik i Apples nätbutik Itunes Store måste du ha ett konto. Det här skaffar du genom att klicka på Affär, Skapa konto. Klicka på Fortsätt och fyll i dina uppgifter. När du väl är inloggad förblir du det tills du loggar ut.

Kan jag köpa musik?
Vill du handla musik klicka på knappen iTunes Store i menyn till vänster och letar upp den låt eller film du vill köpa. För att handla klickar du på Buy song. Första gången måste du klicka på Billing information för att uppge kontokortsnummer och adress.
Kortnumret sparas automatiskt i din Itunes-profil så du behöver inte uppge det nästa gång du handlar.

För att ta bort eller ändra kontouppgifter klickar du på Affär, Visa mitt konto och väljer Edit Payment Information.


Shoppingsugen. Runt 10 kronor kostar varje låt från Itunes.

Hur hämtar jag poddradio och tv?
Om du vill prenumerera på ett radio- och tv-program är det enklast att göra det via Itunes Store. Klicka på knappen iTunes Store i menyn till vänster och välj Podcasts högst upp. Nu kan du bläddra dig fram till ett program du vill ha eller söka efter en titel i sökfönstret till höger.

När du har hittat rätt klickar du på Subscribe. Du hittar sedan dina poddsändningar under Podcaster i menyn till vänster. De grupperas utifrån programmets namn.

Observera att de flesta sändningar är gratis, men att det även finns sådana som kostar pengar. Dessa köper du på samma sätt som musiken i fråga 2.


Tablålöst. Med funktionen Podcasts prenumererar du på radio- och tv-program.

Hur delar jag musik?
För att dela ut musik till andra klickar du på Hemmadelning i menyn till vänster. Du får nu fylla i ditt användarnamn och lösenord och välja Skapa hemmadelning. Det kan krävas att du auktoriserar datorn genom att klicka på Ja i den ruta som dyker upp.

Det som händer nu är att ditt bibliotek dyker upp under rubriken Delat även på dina andra datorer. Vill du stänga av delningen väljer du Avancerat, Stäng av hemmadelning och du bestämmer vad du vill dela under Redigera, Inställningar, Delning.

Fakta

Tillverkare: Apple
Kategori: Mediespelare
Typ: Gratis
Språk: Svenska
Läs mer och hämta programmet här: www.apple.se/itunes