1. Byt kanal
Har du många andra trådlösa nätverk i närheten – välj en kanal som få andra använder. Bäst resultat får du med kanalnummer ett, sex eller elva. De är huvudkanaler vars exakta frekvens inte överlappar någon annan kanal.

2. Byt frekvens

Välj frekvensen 5 gigahertz om både ditt nätverkskort och din router klarar av det. Där är det inte lika trångt om utrymmet som i den vanligaste frekvensen 2,4 gigahertz.

3. Möblera om
Feta betongväggar är kanske inte så mycket att göra åt. Men allt från bokhyllor med tjocka böcker till akvarium käkar upp mycket av din trådlösa signal.

4. Akta mikron!
Ditt nätverk måste tampas med störningar från andra prylar därhemma som också kommunicerar via frekvensen 2,4 gigahertz.
Allt från trådlösa telefoner och mikrovågsugnar till babymonitorer och trådlösa leksaker förorenar radio­luften och sänker ditt nätverks prestanda. Håll dem borta från din router.

5. Skaffa extern antenn

En extern antenn på routern ökar räckvidden rejält. Men kom ihåg att antennen till ditt nätverkskort i datorn måste vara minst lika effektstark för att du ska märka någon skillnad. Om ditt nätverkskort har uttag för extern antenn – köp en sådan först.

6. N och endast n
Standarden 802.11n är äntligen godkänd, hittills har den kallats pre-n eller draft-n. Skippa den äldre standarden 802.11g helt. Även om du måste köpa nytt nätverkskort till din bärbara är det värt det. Att blanda n och g-nätverkskort innebär att din router ibland måste prata långsamt g-snack. Det drar ned hastigheten på hela nätverket.

7. Studsa loss
Det fina med 802.11n är mimo (multiple input multiple output). Flera inbyggda antenner för både sändning och mottagning gör att router och nätverkskort pratar med mer än en signal. Om du tvingar signalerna att studsa på olika sätt ökar chansen att åtminstone en signal hittar fram. Ställ en kakburk av plåt intill routern för att få ordentlig signalstuds.

8. Hitta mittpunkten

Ställ routern mitt i hemmet för att signalen ska nå så jämnt som möjligt, gärna högt upp – runt två meter.

9. Använd elnätet
Kombinera din router med nätverksadaptrar som skicka signalen via elnätet. Koppla in en adapter bredvid routern och en i rummet där din trådlösa täckning är dålig. Om du ansluter en trådlös accesspunkt (som ”bryggar” signalen vidare) till adaptern kan du surfa trådlöst även i rummet som förut saknade täckning.