Mobbningsoffret har fått sin hämnd. Förr kallades de allra största bärbara datorerna lite nedlåtande för ”släpbara”. Det är dags att riva av och slänga den etiketten. De senaste feta bärbara datorerna är nämligen mer bärbara än någonsin. Samtidigt har de större skärmar än någonsin tidigare. Jo, faktiskt.

Bärbara datorer rasar i vikt, och i dag hittar du bara ett fåtal som väger över fem kilo, och de flesta ligger på drygt tre kilo. För några år sedan var det en fullt acceptabel vikt att släpa med sig i datorväskan.

Samtidigt tar fler och fler tillverkare steget från 17-tumsskärmar till drygt 18 tum, och ofta med både snäppet bättre skärmpaneler och full hd-upplösning. Användarna är krävande och vill ha datorer som är bra på allt, från kontorsjobb till spel och film. Datorerna är anpassade för det här, med rejäla skärmar, stora hårddiskar för mediearkiv, schysta högtalare och i flera fall blu-ray-läsare.

Smart teknik för bättre batteritid
En tydlig och smart trend här, liksom för många andra produkter, kallas för adaptiv strömförbrukning. Det innebär att datorn är bra på att stänga av eller minimera strömtillförseln till de delar av datorn som för närvarande inte används, så att de inte tömmer batteriet i onödan.

Ett par av datorerna i vårt test har till exempel Intels färska Core i7-processorer, där det här sker ända ned på processorkärnenivå.
De nya chipsen från både AMD och Intel är också bra på att växla upp och växla ned grafikprestanda efter behov – allt för att spara batteri.

Med sådana funktioner ökar livslängden på en batteriladdning, och vill du ta ut ditt ­prestandamonster i trädgården för att slösurfa en eftermiddag, behöver du för det mesta ingen förlängningskabel.
Det innebär dock inte att vi får ut några åtta till tolv timmar, som vi har blivit vana vid från till exempel mini-pc med sexcelliga batterier.
Helt går det inte att varva ned till netbook-hastighet. (Men, ärligt talat, vem vill det om man inte måste?) Och det drar givetvis en hel del extra ström att lysa upp en stor och högupplöst skärm.

Stora skillnader mellan datorerna
Vårt startfälts sex biffiga bärbara gav oss en förvånansvärt stor skillnad i prestanda, pris och funktioner. Det är positivt, då det visar att det går att få en riktigt rejäl bärbar med 18-tumsskärm för så lite som 10 000 kronor.

För det får du en rätt pigg dator med hd-skärm (men inte full hd), anständigt snabb processor och grafik samt gott om minne. För full hd, blu-ray-brännare, och en hel gigabyte att lagra media på, får du hosta upp mellan 7 000 och 9 000 kronor till.

Fakta

Dagens ”desktop replacement”-datorer är lättare och mer prisvärda än för ett par år sedan. Du som inte planerar att ta med dig datorn varje dag undrar förstås om de är värda sina pengar jämfört med en stationär dator.

För 15 000 kronor får du till exempel en HP Pavilion Elite HPE-030sc, med processorn Intel Core i7 860, åtta gigabyte ddr3-minne, 1,5 terabyte hårddisk, blu-ray/dvd-brännarkombo och grafikkortet Geforce GT 230 med 1 536 megabyte dedikerat minne. Lägger du till 2 000 kronor till det, för en totalsumma på 17 000, lika mycket som vår test-vinnare, så får du också med en 22-23-tums skärm i full hd, som är minst lika bra som de i våra testade datorer.

Det är en mer kraftfull dator än motsvarande bärbara, speciellt med snabbare processor och mer minne. Och givetvis har en stationär dator i stor låda mycket bättre utbyggnadsmöjligheter. Men skillnaden i prestanda är inte så enorm som den varit tidigare. Mobil teknik börjar så sakta komma ikapp.