Microsofts vicepresident för datorsäkerhet, Scott Charney, anser att det borde vara upp till internetleverantörerna att stänga av internetanvändare som drabbats av botnät och andra hot.

Enligt Scott Charney borde inte användarna få kopplas in på internet igen innan de städat upp på sina datorer, skriver PC Pro.

– Frågan är, varför erbjuder vi inte det här för konsumenterna? Varför låter vi inte internetleverantörerna inspektera datorerna och kontrollera att de inte är smittade med skadliga program innan de ansluts till internet, sade Scott Charney under säkerhetskonferensen RSA som hölls i dagarna.

Scott Charney refererade även till sin son och 80 år gamla mor som båda klickade "Ok" på popup-annonser som innehöll skadlig kod. Hans son kunde inte läsa texten, och hans mamma förstod den inte.

– Anledningen till att myndigheter och företag kan hantera hoten från internet beror på att de har proffs som jobbar som administratörer. Det här är mycket mer komplicerat för vanliga privatanvändare. Dagens attacker sker blixtsnabbt, så vi borde införa en form av karantän som även fungerar blixtsnabbt, säger Scott Charney vidare.

För att finansiera en sådan lösning föreslår Scott Charney att internetanvändarna bör betala en internetskatt.

– Vi betalar en avgift för att expandera telefonnätet till landsbygden, vi borde på ett liknande sätt betala en avgift som används för att höja säkerheten på internet, säger Scott Charney.