När Valdemar Nyhlén ligger och sover i sin studentlägenhet i Falun slår tjuvarna till. Han blir av med elektronikprylar för 15 000 kronor – allt från mobiltelefon och dator till sin systemkamera, en Canon 450D.

Han gör en polisanmälan som dock inte leder någonstans. Dessutom efterlyser han sina stulna prylar på webbtjänsten Brottsportalen. Efter en och en halv månad får han träff. Brottsportalens sökrobot har hittat Valdemars kamera på Eniro köp och sälj.

– Det var exakt likadana saker jag hade, samma kamera, objektiv och minneskort. Dessutom saknades kartongen och säljaren bodde i Falun. Men polisen tyckte inte att det räckte som bevis.

Valdemar mejlar den Hotmailadress som tjuven angivit i annonsen. Tjuven drar dock öronen åt sig och tar bort annonsen. Men genom Hotmailkontot hittar Valdemar tjuvens namn och börjar söka på nätet.

– Jag chansade och sökte på Bilddagboken. Där fanns en person med samma namn som bodde i Falun och hade börjat ta bilder med en Canon 450D fyra dagar efter inbrottet.

Valdemars it-kunnige morbror rycker nu in. Han laddar hem bilderna och öppnar dem i programmet Adobe Bridge och kan då konstatera att de är tagna med Valdemars kamera. I varje bildfil finns så kallad metadata, information som till exempel kameramodell med serienummer och vilken bländare och iso som använts.

Dessutom kan man på de flesta kameror också skriva in personlig information som sedan ingår i metadatan för varje tagen bild. Något som Valdemar gjort mest av slump när kameran var nyinköpt 2006.

– Jag skrev in mitt namn som en skojig funktion. Sen tänkte jag inte mer på det, det var inget jag trodde jag skulle ha nytta av.

Men nu kommer metadatan med hans namn verkligen till nytta. Valdemars morbror skriver en lång förklaring om hur metadata fungerar och lämnar till polisen i Falun. Det tar skruv. Fem dagar senare gör polisen en husrannsakan och hittar både Valdemars kamera och mobiltelefon.

– Det var tydligen två tjuvar, båda är åtalade för inbrottet och för häleri. Det verkar som jag kommer få ersättning för hela summan de stal, säger Valdemar Nyhlén.