Det nya nätverket Kulturskaparna består av 25 stycken olika organisationer som drivs av konstnärer och upphovsrättsaktivister hoppas kunna öka förståelsen för upphovsrätten, rapporterar tidningen Resumé.

Kulturskaparna representerar över 50 000 upphovsmän som är verksamma i Sverige. Upphovsmännen inkluderar bland annat författare, musiker, skådespelare, konstnärer och dansare.

I samband med lanseringen av nätverket utfördes även en Sifo-undersökning där 1000 svenskar tillfrågades vad de tycker om upphovsrätt på internet.

Mer än 70 procent svarde att de vill kunna betala för kultur direkt på nätet eller via sin bredbandsfaktura.

I en debattartikel i Svenska Dagbladet anklagar Kulturskaparna bredbandsoperatörerna för att inte gå konsumenterna till mötes i sina önskemål om enkel betalning på nätet.

"Istället ser vi med förvåning hur till exempel Comhem och Telia är närmast ointresserade av att skapa förutsättningar för alternativ till den illegala fildelning som pågår i deras nät."

Operatörerna borde genast "få stopp på illegal verksamhet och ta fram tjänster med ett varierat och omfattande kulturutbud". Det skulle gynna både konsumenter och kulturarbetare, anser den nya lobbygruppen.

Accepterar du fildelningsavgift på din bredbandsfaktura?
Det är inte längre tillåtet att rösta.