Tolv program är utvalda att vara med webbläsarvalet, men inte alla är helt unika. Flera av webbläsarna har samma motor, den del av programmet som sköter tolkningen och visningen av webbsidorna. Det är motorn som avgör hur bra webbläsaren är på att korrekt visa webbsidor. Även hastigheten beror till stor del av motorn.

Alla sju, i princip okända, program som bara visas om du skrollar till höger i valrutan bygger på antingen Internet Explorers motor Trident eller Firefox motsvarighet, kallad Gecko.

Med de sju webbläsarna får du alla de fördelar och nackdelar som motorn erbjuder (ibland något fler nackdelar eftersom motorn inte alltid är den senaste versionen) och ofta inte så mycket mer. Att hitta information och avhjälpa fel är däremot betydligt svårare eftersom användarna är så oerhört mycket färre.

Bland de betydligt mer kända topp-5-läsarna är det bara Chrome och Safari som har samma motor (Webkit). De två är också väldigt lika i prestanda och funktionalitet.


Internet Explorer 8
Microsoft egen webbläsare finns med som val för dig som fortfarande använder version 7 eller tidigare. Snabbheten är långt ifrån överväldigande och den klarar verkligen inte webbstandardtestet Acid3. På grund av sina många användare ser dock världens alla webbutvecklare till att deras sajter fungerar bra med Internet Explorer. På gott och ont.
+
Stort stöd av sajter.
-
Medioker hastighet.
Struntar i webbstandarder.
Betyg:


Opera 10.5
Norska Opera finns för alla tänkbara plattformar, från Nintendo Wii till mobiltelefoner. Opera har flera smarta extrafunktioner; turboläge som sparar många nedladdningskilobyte för dig med långsam uppkoppling, inbyggd bittorrentklient och onlinedelning som gör dina egna dokument åtkomliga utanför hemmet.

Den egna motorn för att köra Javascript är supersnabb.
UPPDATERAD
Opera 10.5 går inte att använda med Bankid på Försäkringskassans hemsida.
För att använda Bankid på Försäkringskassans hemsida måste du göra vissa inställningar och lura sajten att tro att Opera är Internet Explorer.
+
Ursnabb
Smarta extrafunktioner.
-
Bankid hos Försäkringskassan fungerar inte
Betyg:


Firefox 3.6
Världens näst mest populära webbläsare har massivt stöd av med tusentals tillägg av alla möjliga slag. Nästan full pott i Acid3-testet och bra prestanda, men en ändå bit från toppen. Ett pålitligt val utan vare sig toppar eller dalar. Är Firefox webbläsarnas Volvo?
+
Stort utvecklarstöd.
-
Lite...tråkig?
Betyg:


Chrome 4
En avskalad webbläsare som satsar stenhårt på hastigheten. Google Chrome är riktigt snabb och har hundra procent stöd för de senaste webbstandarderna (Acid3).
+
Väldigt snabb
Snygg
-
Bankid hos Försäkringskassan fungerar inte
Betyg:


Safari 4
Drivs precis som Chrome av Webkit-motorn. Men Apple lyckas pressa fram ännu bättre prestanda ur sin webbläsare. Här går det verkligen undan! Trots att gränssnittet är nästan identiskt med Chrome känns Safari tristare.
+
Snabb som attan
-
Grått och lite tråkigt gränssnitt
Betyg:


Avant Browser 11.7
Bygger på Internet Explorers motor och tillför inte mycket nytt. Onlinelagringstjänsten med dina bokmärken är nyttig men långt ifrån revolutionerande. Gränssnittet känns inte heller toppfräscht. Avant Browser är i alla fall något snabbare än Internet Explorer.
+
Inget speciellt.
-
Internet Explorer-kopia som inte utmärker sig.
Betyg:


Slimbrowser 4.12
Ännu en Internet Explorer-kopia utan originalitet. Gränssnittet är ett par snäpp fulare och kantigare än Internet Explorer. Den förvalda sökmotorn i sökrutan till höger är märkligt nog okända mysearch.com. Acid3-resultatet (hur bra läsaren följer standarder) är sämst i testet.
+
Inget speciellt.
-
Kantigt gränssnitt.
Följer webbstandarder dåligt.
Betyg:


Sleipnir 2.9.3
Trots att Sleipnir (som är namnet på Odens häst) utvecklas av företaget Fenrir (Fenrisulven) är webbläsaren faktiskt japansk och används av sex procent av japanerna.

Den kan använda både Trident och Gecko (via plugin) som motor. Men trots den dubbla kompetensen glänser Sleipnir inte. Extrafunktionerna är för få. Hastigheten och Acidresultatet övertygar heller inte.
+
Har dubbla motorer.
-
Följer webbstandarder dåligt.
Betyg:


Flock 2.5
Till skillnad från de andra läsarna som bygger på Gecko eller Trident har Flock en tydlig inriktning - sociala tjänster. I ett eget programfönster håller du smidigt koll på allt från Facebookvänner till Flickrbilder. Den svenska översättningen är riktigt dålig och verkar till stor del vara maskinöversatt, startsidan kallas till exempel "Mitt Värld".
+
Inte bara en Firefox-kopia.
Smart integration av sociala sajter.
-
Knackigt språk i ”svenska” versionen.
Betyg:


Greenbrowser 5.3
En kinesisk Internet Explorer-kopia vars ikoner ser bedrövligt gammaldags ut. Logotypen, ett snirkligt grönt G, visas alltid över webbsidorna. Det är irriterande och meningslöst, liksom resten av webbläsaren.
+
Inget.
-
Tillför ingenting av vikt.
Logotypen stör.
Betyg:


K-Meleon 1.5.3
Baseras på Gecko-motorn men ger ändå avsevärt sämre prestanda än Firefox och Flock. En så enkel sak som att skapa nya flikar buggar ur programmet totalt. Programmet tar emellanåt väldeliga systemresurser i anspråk.
+
Absolut ingenting
-
Allt. K-Meleon saknar existensberättigande.
Betyg:


Maxthon 2.5.11
Populär kinesisk webbläsare som bygger på Trident. Placerar sig prestandamässigt i testets mitt, men är dålig på att följa standarder. Har smidig funktion för att ta skärmdumpar av en hel webbsida oavsett hur mycket som visas på skärmen.
+
Kul skärmdumpsfunktion.
-
Medioker prestanda.
Följer inte webbstandard.
Betyg:

Vinnare och förlorare
Opera vinner testet och blir PC för Allas rekommendation för Förvald webbläsare 2010! Den pigga lilla norrmannen vinner flest hastighetstester, vilket märks när du surfar i verkligheten. Webbläsaren ser dessutom riktigt fräsch ut och har flera trevliga finesser. Enda plumpen är att vi inte lyckas logga in med Bankid.

Men marginalen till andraplatsen är liten. Tvåorna Chrome och Safari flåsar Opera i nacken. Snabbheten är det inget fel på där heller. Under vanlig surfning är skillnaden väldigt liten. Safari kan dessutom använda Bankid.

Firefox är inte längre den pigga uppstickaren, utan snarare en mångsidig webbläsare som fungerar nästan överallt på nätet. Dessutom kan du lägga till mängder av funktioner och finesser genom alla de tillägg som finns.

Bjässen Internet Explorer hamnar på efterkälken bland de ”fem stora”. Egentligen finns det ingen anledning att behålla den som din förvalda webbläsare.

Eftersom Internet Explorer inte avinstalleras när du väljer en annan webbläsare kan du alltid falla tillbaka till den om du stöter på någon sajt som trilskas rejält. Kanske någon internetbank eller strömmande filmsajt som bara accepterar Microsofts stolthet.

Förutom socialsmarta Flock kan du betrakta resten av testdeltagarna som ren kuriosa. De tillför vare sig prestanda eller funktioner.

Är du beroende av att alltid ha stenkoll på dina sociala nätverk kan Flock vara värd att testa. Tyvärr fungerar inte alla tillägg skrivna för Firefox i Flock, du mister därför en hel del av mångsidigheten av att ha en ”nästan Firefox”-webbläsare.

Här hittar du alla fakta och testvärden