Hackarverktyget Zeus kan närmast beskrivas som ett gör-det-själv-kit för hackare. Verktyget ligger bakom en stor del av de attacker som utförs mot oskyldiga användare på internet.

Den senaste versionen av Zeus som släpptes i dagarna har nu fått inbyggt kopieringsskydd så att hackarna inte kan sprida piratkopierade versioner av programmet .

Zeus kostar mellan 3 000 till 4 000 dollar (mellan cirka 21 000 till 28 000 kronor) att köpa och upphovsmännen är måna om att man inte förlorar intäkter till följd av piratkopiering av verktyget.

Enligt säkerhetsföretaget Secureworks så påminner kopieringsskyddet i mångt och mycket om det som finns i Windows. Zeus skapar ett digitalt id-nummer av datorn genom att analysera vilken hårdvara som finns installerad. Kopieras verktyget till en annan dator slutar det att fungera.

Hackarprogrammet Zeus har sålts sedan 2007 och hör till ett av de populäraste utvecklingspaketen för hackare. Vissa moduler till verktyget kostar så mycket som 10 000 dollar (cirka 70 000 kronor).

IDG News