Ett rättegångsfall i Spanien har väckt uppmärksamhet de senaste dagarna då en domare bestämde att det inte är olagligt med fildelning så länge det inte görs i kommersiella syften.

Domstolsfallet gäller webbplatsen elrincondejesus.com som förra året anklagades för att bryta mot upphovsrättslagen av den spanska organisationen SGAE (Sociedad General de Autores y Editores). SGAE är en organisation som verkar för att stoppa brott mot upphovsrättslagen.

I juni förra året försökte SGAE få elrincondejesus.com avstängd då den länkar till andra sajter som erbjuder upphovsrättsskyddat material för gratis nedladdning. Domaren Raul N. García Orejudo avslog ansökan eftersom han ansåg att fildelningsnätverk inte bryter mot upphovsrättslagen.

I dagarna har domaren i fallet helt frikänt elrincondejesus.com från att ha sysslat med något olagligt. Enligt domaren så är länkar till andra webbplatser inte detsamma som distribution av upphovsrättsskyddat material.

– Länkar är en fundamental del av internet och mängder av webbplatser såsom Google erbjuder länkar på ett sätt som SGAE försöker förbjuda, uppgav domaren Raul N. García Orejudo under rättegången, skriver Torrentfreak.

Domarens beslut grundades på att ägaren av elrincondejesus.com inte gjort någon som helst vinst på sina länkar och har därför inte bedrivit en kommersiell verksamhet som skott sig på andras verk.

Läs mer på Torrentfreak.