Det finns många sätt att få bättre fart på datorn. Ett är att se till att processorn får mindre att göra genom att stänga av saker som du inte behöver. På kuppen sparar du minnesutrymme.

I Windows körs en massa program som du inte märker om du inte letar efter dem. Det handlar om det som vi kallar processer och tjänster. De förstnämnda är program, varav en del ibland körs i bakgrunden av olika skäl, medan de senare är mer operativ­systemsnära och utför tjänster åt andra program. En annan skillnad är att tjänster normalt körs via ett lokalt systemkonto i stället för ett användarkonto – de startar alltså även om ingen är inloggad i Windows.

Bland båda sorterna finns det sådant som är absolut livsnödvändigt och inte kan avvaras. Men så finns det annat som du lugnt kan stänga av, alternativt stänga av under vissa omständigheter. Mest handlar det om program som leverantören lagt in i datorn från början eller sådana som du själv installerat utan att veta att de startas automatiskt.

I det här tredje avsnittet av vår trimningsserie hjälper vi dig att stänga av onödigheter – och vi lovar dig att skillnaden märks!l

Steg 1:
Här hittar du processerna

De processer som är igång hittar du lättast i klassiska Aktivitetshanteraren. Tryck tangentkombinationen Ctrl + Skift + Esc för snabbaste sättet att öppna den. Byt till fliken Processer och du ser allt som körs. Se till att Visa processer för alla användare är förbockat längst ned för att listan ska vara komplett.

Listan kan vara väldigt lång och mycket av det du ser hör till ­Windows. Det övriga är de program som du har igång. Hur mycket resurser som förbrukas ser du i kolumnerna CPU och Arbetsminne.


ÖVERSIKT. På denna bild finns en hel del processer med beteckningen *32. Det beror på att operativsystemet kör 64 bitar och dessa processer tillhör 32-bitsprogram.

Steg 2:
Vad datorn behöver

De flesta av de processer som körs av användarnamnet SYSTEM eller något annat namn med versaler är normalt sådant som Windows behöver. Det kan också vara ditt säkerhetsprogram eller något annat viktigt.

Många blir oroliga när de ser flera instanser av till exempel Svchost.exe, men det är ingen fara. Det här är en av Windows mest centrala processer och upp till tio stycken är inget ovanligt.

De processer du i första hand bör titta närmare på är de som körs under ditt eget användarnamn, även om det absolut inte skadar att kika på resten också om du får tid över.


MÅNGDUBBELT. Svchost.exe är ett vanligt fenomen och inget att bekymra sig för.

Steg 3:
Så identifierar du processerna

Ofta framgår det av processnamnet vilket program den tillhör och du kan avgöra om den behövs. I Windows 7 finns den utmärkta kolumnen Beskrivning som berättar en hel del.

I Windows 7 och Windows Vista kan du också använda Välj kolumner i Visa-menyn för att lägga till kolumnen Sökväg till avbildningen. Där ser du vilken mapp programmet körs från. I Windows XP är det svårare, eftersom informationen saknas där.

En utmärkt utväg är att i stället för Aktivitetshanteraren använda programmet Process Explorer som kan laddas ned gratis på technet.microsoft.com/en-gb/sysinternals/bb896653.aspx eller köras direkt från sajten.


SPÅRNING. Kolumnen Sökväg till avbildningen ger utmärkt information om processernas funktion.

Steg 4:
Ta hjälp av nätet

Ett av dina bästa hjälpmedel är Google. Sök bara på processnamnet för att hitta massor av information. Eller gå direkt till exempelvis www.what-process.com. När du har identifierat en process som du inte behöver, stäng av den direkt i Aktivitetshanteraren för att avgöra om det fungerar och inte ger några problem.

Vill du sedan slippa den permanent måste du hindra motsvarande program att starta när du startar om datorn. Skriv msconfig i sökfältet under Start-knappen och starta programmet Systemkonfiguration.

Byt till fliken Autostart. Ta bort bocken vid alla program som du inte behöver ha igång.


AVSTÄNGNING. När du hittat program som kan stängas av, gör det med hjälp av Systemkonfiguration.

Steg 5:
Tjänster ger information

I Windows Vista och Windows 7 finns fliken Tjänster i Aktivitetshanteraren. Den ger dock bara information – du kan inte ändra något. Klicka på knappen Tjänster längst ned till höger för att komma till avdelningen som hanterar det.

Ett annat sätt att komma dit är att i Windows XP högerklicka på Den här datorn (Dator i Windows Vista och Windows 7) och välja Hantera. Klicka på plustecknet vid Tjänster och program och sedan på Tjänster. Ytterligare ett sätt är via Administrationsverktyg i Kontrollpanelen.


KONTROLL. Tjänster i Windows kan styras från avdelningen Tjänster.

Steg 6:
Stäng av tjänster

Alla Tjänster som pågår i datorn har ett namn, en utförlig och användbar beskrivning, en status och en startmetod. De som inte är startade behöver du inte bry dig om. De övriga kan du gå igenom för att avgöra om du behöver dem.

Stäng av de tjänster som du inte vill ha igång genom att dubbelklicka, välja Manuellt bredvid rubriken Startmetod och sedan klicka på Stoppa.
(Se nedan vilka tjänster du kan stänga av!)


STOPPA. Att se till att en tjänst inte startar i onödan är enkelt. Välj Manuellt och Stoppa.

Steg 7:
Vad kan jag stänga av?

Vad du kan stänga av beror på hur du använder din dator. Är det en stationär dator som aldrig utnyttjar trådlöst nätverk kan du stänga av WLAN AutoConfig (Wireless Zero Configuration i
Windows XP). Men var försiktig, tjänsterna är viktiga för Windows och stänger du av fel kan du få problem.

Du hittar en lista nedan på sådant som brukar vara tryggt att stänga av. Om det ändå blir något krångel, slå då på dem igen genom att välja Automatiskt i stället för Manuellt i Startmetod.


FÖRSIKTIGT. Det finns massor av tjänster som datorn inte behöver. Men stäng bara av om du är säker. Du gör det på egen risk.

25 tjänster som du kan stänga av

Alerter – bara i Windows XP.
Application Experience – inte i Windows XP.
Computer Browser – om datorn inte är ansluten till något nätverk.
Desktop Window Manager Session Manager – om du inte använder Aero. Inte i Windows XP.
Diagnostic Policy Service – om du inte behöver Windows feldiagnostik. Inte i Windows XP.
Fast User Switching Capability – endast i Windows XP, om du aldrig använder snabb användarväxling.
IP Helper – om du inte behöver protokollet ipv6, inte i Windows XP.
Messenger – endast i Windows XP.
Offline Files – om du aldrig använder offlinefiler. Inte i Windows XP.
Portable Device Enumerator Service – om du inte behöver synkronisera Media Player med flyttbara diskar. Inte i Windows XP.
Print Spooler – om du inte har någon skrivare.
Protected Storage – om pc:n bara har en användare.
Readyboost – om du inte använder Readyboost. Inte i Windows XP och Windows 7.
Remote Registry – bör stängas av av säkerhetsskäl.
Secondary Logon – om du inte behöver köra program som annan användare.
Security Center – om du inte vill ha varningar om att exempelvis brandväggen är avslagen.
Server – om datorn inte är ansluten till något nätverk.
Tablet PC Input Service – om din dator inte är en tablet pc.
TCP/IP NetBIOS Helper – om datorn inte är ansluten till något nätverk eller om nätverket fungerar ändå.
Themes – om du inte använder teman.
Uninterruptible Power Supply – bara i Windows XP.
Windows Error Reporting Service – om du inte behöver kunna felrapportera till Microsoft.
Windows Media Center Service Launcher – om du inte spelar in tv-program i Media Center.
Windows Search (Indexing Service i XP) – om du inte behöver Windows sökfunktion.
Windows Time – om du inte vill uppdatera klockan via internet

Det finns fler här: www.speedyvista.com/windows7/services.php

Steg 8:
Så uppdaterar du rätt

Att de program som körs i datorn är på topp är viktigt för datorns prestanda. Normalt kan du räkna med att senare versioner av ett program fungerar bättre. Detsamma gäller drivrutiner, eftersom tillverkarna rättar och uppdaterar fel och problem upptäcks.

Det är därför viktigt att drivrutiner och framför allt de program som du använder mycket är uppdaterade. För Microsoft-program sköts uppdateringarna automatiskt via Windows Update och samma sak gäller webbläsare som Firefox.

För de övriga kan det vara lämpligt att du ställer in att de automatiskt ska kontrollera om det finns uppdateringar. Annars får du surfa till tillverkaren ibland och se efter själv.

Samma sak gäller drivrutiner. Öppna Enhetshanteraren i Kontrollpanelen och högerklicka på en enhet. Välj Uppdatera drivrutin och klicka sedan på Sök automatiskt efter uppdaterade drivrutiner. Om du behöver hjälp kan du testa programmet Drivermax, som håller reda på alla drivrutiner du har i Windows och hjälper dig att ladda ned de senaste (se länk nedan).

Du kan dessutom exportera alla installerade drivrutiner till en mapp eller en komprimerad fil. Om du sedan behöver göra en ominstallation av Windows har du allt du behöver samlat på ett enda ställe. Särskilt värdefullt kan detta vara för äldre datorer, där drivrutinerna kanske kan vara svåra att få tag på.

Programmet är gratis, men kräver att du registrerar dig. Hämta här: www.innovative-sol.com/drivermax

Fakta

Svårighetsgrad: Avancerad.
Tid: 2 timmar.

Det här behöver du:
Dator med Windows XP/Vista/7.

Det här lär du dig:
Hitta och stänga av onödiga processer och tjänster.