Chefredaktör Fredrik Agrén har precis fyllt 40 år, men jag missade festen. Eftersom jag var utomlands på den stora dagen kunde jag inte hylla honom.

Men med teknikens hjälp kunde jag ”nästan” vara på plats. Tele­portering är visserligen inte möjligt, men via internet är det enkelt att koppla upp en ”videolänk”.

Chattprogram som Windows Live Messenger klarar numera
även av video. Pc:n förvandlas helt enkelt till en videotelefon så att ni både kan prata och se varandra.

I affärsvärlden är det vanligt att folk träffas på distans via något
som kallas för videokonferens, men funktionen kan förstås även användas på en fest. Oavsett om du är på 50-årskalas, en släktmiddag eller ett schlagerparty kan du bjuda in dina avlägsna vänner via video.

Ställ bara upp datorn och video­kameran i ett hörn så kan alla festdeltagare videoprata med den avlägsne festdeltagaren.

Det går förstås också bra att koppla datorn till tv:n och har du en projektor kan du exponera honom eller henne på filmduk.

Kostar några hundra
Förutsättningen för att det här ska vara möjligt är att du har en webbkamera. I de flesta bärbara datorer ingår numera en sådan, men du kan även köpa en ny för bara några hundralappar. Du måste även ha programmet Windows Live Messenger installerat – det hämtar du gratis på internet (se steg 1 nedan).

En internetuppkoppling är förstås också ett krav, och här måste du ha bredband. Ju snabbare och stabilare din uppkoppling är desto bättre bildkvalitet kan du räkna med. Windows Live Messenger klarar av fullskärmsläge, alltså att videofönstret fyller hela fönstret. Räkna dock med att det kan bli lite hackigt och grynigt av och till.

Men vad gör det när du kan se någon av dina vänner på exempelvis din födelsedagsfest. Det är nästan lika bra som om han eller hon är med.

Steg för steg:
Så sänder du video med Windows Live Messenger


1. INSTALLERA. Installera Windows Live Messenger genom att gå in på download.live.com/messenger och klicka på Hämta, Kör, Kör. Se till att Windows Live Messenger är förkryssat och klicka på Installera. Nu startar ett självförklarande installationsprogram.


2. LOGGA IN. Du loggar in på Windows Live Messenger med din Hotmail- eller Live-adress. Saknar du en sådan väljer du RegistreraStäng för att skapa den, i annat fall klickar du på och loggar in. Se till att du har en webbkamera kopplad till pc:n innan du startar.


3. STÄLL IN VIDEON. För att få videon att fungera klickar du på Verktyg, Konfigurera ljud och video. Nu startar en guide där du får ställa in högtalare, mikrofon och videokamera. För varje alternativ finns möjligheten att göra inställningar som förbättrar kvaliteten.


4. HITTA EN KONTAKT. Du kan bara videochatta med andra
Messenger-användare i din kontaktlista. Saknas någon? Klicka på Lägg till en kontakt eller grupp, välj Lägg till en kontakt och fyll i personens mejladress.


5. KOPPLA UPP ER. För att starta ett videosamtal dubbelklickar du på ett namn i kontaktlistan.

I chattfönstret som öppnas klickar du på Video. Om mottagaren accepterar din inbjudan ser du denne på din skärm.

Ett klick på pilen till vänster om bilden ger helskärmsläge.

.


6. VISA PÅ STORBILD. Extra roligt blir det här förstås om du exponerar bilden i större format. Har du en projektor kan du koppla den till din dator och visa personen på väggen. Du kan också koppla pc:n till din tv. På pcforalla.se/extra (för PC för Alla 3/10) finns en artikel som förklarar hur du gör.
_______________________________________________________

Bambuser sänder video från mobilen

För att kunna direktsända festen med Windows Live Messenger krävs både en dator och en webbkamera. Använder du i stället Bambuser räcker det med en mobiltelefon.

Bambuser är ett litet program som du installerar på din mobiltelefon. Förutsättningen är att du har en någorlunda modern 3g-telefon och att den har en videokamera.

Du använder programmet för att filma, och resultatet publiceras på internet. Du kan själv välja att lägga ut det på din blogg, hemsida eller på sajter som Facebook.

Bambuser är en gratistjänst. Du betalar varken för programmet eller för att använda det. Däremot kan din mobiloperatör förstås ta betalt för trafiken.

Läs mer om tjänsten och registrera dig på www.bambuser.com. Bambuser är svenskutvecklad, men tjänsten är på engelska.

Fakta

Svårighetsgrad: Medel.
Program: Windows Live Messenger.
Tid: 10 minuter.

Det här behöver du:

  • En dator med bredbands­uppkoppling.
  • Programmet Windows Live Messenger (ingår i Windows).
  • En webbkamera.

Det här lär du dig:

  • Att få webbkameran att ­fungera med Windows Live Messenger.
  • Hur du sänder och tittar på video.