Viruset "Natalia" (döpt efter en rysk strippa) som upptäcktes i januari i år har varit ett hett ämne på bloggar och forum den senaste tiden. Anledningen är att det sades att viruset skickats via det vanliga elnätet, något som lett till en debatt kring om, och hur, detta skulle vara möjligt.

Nu har alltså amerikanska säkerhetsforskare officiellt bekräftat att Natalia spridits via det amerikanska 110V-nätet. Forskarna går även ut med en varning, då ett 20-tal nya fall av elvirus påträffats, några av dessa på 220V-nätet, samma typ av spänning som används i Sverige.

- Det här riskerar att sprida sig över hela världen, säger Roger Tynan på AISD (American Institute of Security research and Development) till PC World.

Svenska säkerhetsexperten Jarl Johansson på Secure Connections förklarar:

- Antivirusprogrammen skyddar inte mot denna typ av virus. Tänk dig alla miljontals användare som tror att de är skyddade och fortsätter att använda sina datorer som vanligt. Vi riskerar en pandemi, berättar Jarl Johansson för PC för Alla.

Hårdvaruskydd
Det finns idag inget antivirusprogram som klarar att stoppa de virus som sprids via elnätet. De flesta säkerhetsföretag säger sig jobba på lösningar, men idag krävs rena hårdvarulösningar för att försäkra sig om att inget slinker igenom.

- Företagen har varit snabba med att plocka fram säkerhetslösningar, men det tar alltid längre tid för vanliga konsumenter att anpassa sig, säger Jarl Johansson.

Det finns idag endast tre el-säkerhetsdosor som lanserats kommersiellt för konsumenter, men alla de stora tillverkarna säger sig ha produkter på gång.

- Jag rekommenderar alla att införskaffa någon av dessa. Vi har ingen aning om när elvirus börjar spridas i stor skala, så det är bättre att vara förberedd. I det här fallet är det inte en fråga om, utan när spridningen startar.

De nya säkerhetsdosorna fungerar som ett filter mellan eluttaget och datorn. Växelströmmen omvandlas till likström och bearbetas av installerad mjukvara, för att sedan transformeras om till växelström igen. På så sätt nollställs strömkurvorna och eventuella virus försvinner.
- Det kan jämföras med att formatera om en hårddisk, säger Jarl Johansson.

PC för Alla har testat de tre befintliga dosorna som nyligen lanserades i USA. I Sverige får vi vänta ytterligare några dagar, men redan idag kan du förhandsbeställa.

>> Läs testet här

OBS! Detta är, så många konstaterat i kommentarerna, ett aprilskämt. April, april!