Tekniken har många namn. El-lan, Homeplug eller Powerline. Men alla ger dig möjlighet att använda elledningarna i ditt hus för att också transportera data. De här produkterna som förvandlar hemmets elnät till ett hemnätverk dök upp redan för några år sedan, men sågades då jäms med fot­knölarna av både testare och konsumenter.

Tanken på att slippa dra fiberkablar utefter väggarna var i och för sig lockande, men produkterna som fanns var helt enkelt inte bra
nog. De var både opålitliga och bökiga att ­konfigurera, men framför allt för långsamma.

Tillverkarna har länge utlovat upp till 200 megabit per sekund, men tidigare generationer av pluggarna har missat det målet med bred marginal också vid bästa möjliga för­hållanden.

Snabbare och säkrare
Men nu har det hänt något. Tredje generationen av standarderna (det finns flera, även om Homeplug av är den vanligaste) har fått bukt med många problem, och produkterna har äntligen börjat leverera vettiga prestanda.

Vi har testat nio färska el-lan-enheter, och kan lugnt konstatera att tiden som hem­nätverkens problembarn är över. Alla klockar in på över 130 megabit per sekund i vår ”bättre” testmiljö med fasta ledningar i en bostadslägenhet, och mellan 80 och 95 megabit i en lite sämre elinstallation med öppet monterade ledningar.

Förutom bra basprestanda har de flesta Homeplug-enheter i dag olika smarta funktioner för att se till att trafiken optimeras. En del ingår i standarden, som acm som anpassar signalen till kvaliteten och eventuella störningar på ledningen, och acq, en avancerad fel­korrigeringsfunktion.

Vi ser också flera pluggar med inbyggd fyra portars switch, så att du kan dra kabel direkt när du kört via elledningen in till ett rum. En annan smart finess på två av enheterna är att de har ett inbyggt eluttag, så att samma uttag även kan användas för att koppla in ström till datorn (eller brödrosten om du vill, det stör inte trafiken).

Smart dataprioritering
Andra funktioner stoppar tillverkarna själva in. En viktig sådan är quality of service (qos), som låter pluggen prioritera vissa typer av dataströmmar, till exempel media eller ­torrentdata, så att de får förtur när det blir trångt om bandbredden. Av våra testade enheter har alla utom två qos-funktion, och möjlighet att ställa in hur den fungerar.

Vill du köra lite tyngre trafik, till exempel strömma video från datorn i källaren till sovrummet på andra våningen, är det inte säkert att ett trådlöst nät räcker till, och att dra kabel hela vägen känns som en praktiskt sett eländig lösning. Då kan det i stället vara väl värt att hosta upp några hundra för en mycket smartare lösning på problemet.

Så funkar det
Det är din router som är kontakten med internet utåt. Routern ansluts till första el-lan-dosan som sätts i eluttaget
i väggen.

Signalen går sedan via elnätet till husets alla rum, där du via ytterligare el-lan-dosor kan ansluta datorer med mera till internet.


Fakta

  • Snyggt. Kablar runt dörröppningar eller genom väggar är både ett fult och opraktiskt sätt att få höghastighetsnätverk i villan eller lägenheten. Tryck i stället in en el-lan-plugg, och låt trafiken gå på befintliga trådar.
  • Snabbt. Numera går det undan i ledningarna, och är inte enheterna alltför långt ifrån varandra kan du utan problem strömma hd-material och skyffla stora filer. Det slår inte ett fast gigabitnätverk, men är snabbare än trådlöst och enklare än fast ethernet.
  • Enkelt. De bättre pluggarna är lysande enkla att installera. Tryck in, tryck till, och du är uppkopplad mot det interna nätverket.
  • Flexibelt. Det är mycket lätt att bygga ut nätverket när du vill ha data in i ett nytt rum. Köp en extra plugg och den kopplar enkelt upp sig till samma nät som de andra.
  • Säkert. Jämför du el-lan med wlan som ett sätt att slippa dra kablar så vinner elledningen stort i säkerhet. Pluggarna har nästan uteslutande 128 bitars aes-kryptering, vilket är bättre än trådlösa nätverkets wep.