Klicka för att förstora tabellen och se testet!

Observera att en del av pluggarna säljs i två-pack och en del med plugg plus switch.

Skillnad mot lan och wlan
Här kan du jämföra de testade el-lan-pluggarna med motsvarande värden för vanligt och trådlöst nätverk.

Hastighetsmätare. När vi mätte hastigheter använde vi programmet Iometer (www.iometer.org).

Fakta

Vi kontaktade alla leverantörer vi hittade och bad om deras snabbaste variant.

Dataöverföring mättes mellan två datorer med ­Windows 7 Home Premium och gigabitnätverkskort och en bredbandsrouter med gigabithastighet. En dator kopplades direkt in i routern, och den andra via pluggarna.

Vi mätte överföring av data med Iometer (www.iometer.org). Dels sekventiell läsning av fem megabyte stora filer, vilket ger oss en bra bild av nätverkets maxhastighet. Dels slumpmässig läsning och skrivning av en stor katalog med filer på 4-8 kilobyte, vilket ger en bild av hur accesstiden påverkar dataöverföringen. (Se resultat i tabellen och i faktarutan nedan.)

Vi testade också att strömma video i full hdupplösning från en dlnakompatibel nas i ena änden till en dator i den andra.

Mätning. Mätning 1 gjordes i ett kontor med fast och delvis öppen elinstallation och jordade uttag. Avstånd mellan uttag (kabellängd): 12 meter.

Mätning 2 gjordes i en lägenhet i ett femtiotalshus, med fast elinstallation i väggarna och ojordade uttag. Uttagen på samma fas, men olika säkringsslingor. Avståndet mellan uttagen (kabellängd) var 20 meter. Som referens till dessa mätte vi också vad gigabitroutern klarade av med vanlig tio meters nätverkskabel, samt hur snabbt det gick med trådlöst nätverk.