Efter endast två timmars debatt i det brittiska representanthuset godkändes igår kväll den nya antipiratlagen som går under namnet Digital Economy Bill. Lagförslaget röstades igenom med stor majoritet där 189 röster var för och 47 röster var emot. 419 representanter var inte närvarande vid röstningen.

Lagen kommer att innebära hårdare tag mot piratkopiering och brott mot upphovsrättslagarna. Den brittiska staten kan även sätta större press på landets internetleverantörer vad gäller internetåtkomst.

En paragraf i det nya lagpaketet ger brittiska staten rätt att blockera webbplatser som antingen bryter eller kan tänkas bryta mot brittiska upphovsrättslagar. I praktiken kan det betyda att åtkomst till populära fildelarsajter kan komma att blockeras helt i Storbritannien.

Lagen kommer dessutom göra det möjligt för brittiska myndigheter att stänga av personer från internet om de ägnar sig åt olaglig fildelning eller andra aktiviteter som bryter mot de brittiska upphovsrättslagarna.

Formuleringen i lagen anger att de webbplatser som kan tänkas blockeras kommer att baseras på vad deras avsikter är. Det betyder att vissa tjänster såsom Google inte kommer att räknas som olaglig.

Den nya lagen har mötts med stor kritik från allmänheten och protestlistor har dykt upp på både bloggar och Twitter.