En laddare för mobilen. En för kameran. En för mp3-spelaren. En för datorn. En för läsplattan. Ja, på min senaste semesterresa var jag tvungen att ta med mig fem olika laddare till mina teknikprylar.
Och eftersom kompisen jag reste med inte hade valt samma tillverkare dubblerades antalet laddare som fyllde vårt bagage.

I takt med att mer och mer av vår teknik blir bärbar har laddareländet blivit ett allt större problem.
Att våra elektronikprylar måste laddas är givetvis inget vi kommer undan. Visst kan bättre batterier och strömsnålare teknik underlätta, men vi slipper inte behovet av laddning. Däremot skulle det vara lätt att minska antalet laddare vi måste släpa med oss. Det finns nämligen ingen teknisk förklaring till att varje ny telefon, kamera och mp3-spelare måste ha en alldeles egen laddare. Det här är ett val som tillverkarna gör.

Problemet med deras val är inte bara att det blir krångligt för oss konsumenter. Det är även ett miljöproblem. När digitalkameran är uttjänt och när vi har tröttnat på mobiltelefonen är laddaren fortfarande fullt användbar. Ändå hamnar den på skroten.

Själv har jag tappat räkningen på hur många laddare jag har förbrukat, och med tanke på att prylvärlden har blivit ett slit- och slängsamhälle blir det här inte ett oviktigt resursslöseri. Enligt organisationen GSMA slänger vi européer 50 000 ton mobilladdare i onödan varje år!

Med en standardladdare som säljs separat skulle vi slippa det här slöseriet.

Det här
är förklaringen till att EU:s industrikommissionär har krävt att alla mobiltelefoner som säljs inom unionen ska vara utrustade med en standardkontakt. Branschen har lovat att det ska bli verklighet från 2012. Då ska alla laddare använda den standardiserade kontakten micro-usb.

Snart finns det med andra ord en standardladdare som de flesta EU-medborgare kommer att använda, och nu borde förstås även andra branscher standardisera. Mp3-spelare och annan småelektronik borde kunna få samma sorts laddare som mobilen och bärbara datorer borde kunna få en gemensam laddare.

När branschen ändå städar upp i träsken borde de även ta fram ett nytt standardbatteri. Alla kompaktkameror har samma behov av ström, men trots detta tar tillverkarna fram nya sorters batterier för nästan varje ny kamera.

Även det här leder till ett resursslöseri och till krångel för oss konsumenter. När det gäller vanliga batterier finns en väl fungerande standard som gör att du alltid kan springa till butiken och köpa ett nytt batteri. Samma enkla lösning skulle gå att använda för kamerabatterier.

Hittills har tillverkarna trott att de kan tjäna mer pengar på att låsa in sina kunder till sina egna laddare och sina egna batterier. Priset har vi konsumenter och miljön fått betala.

Själv tror jag att branschen tänker fel. Jag tror att den tillverkare som lanserar en mp3-spelare eller digitalkamera som går att ladda med standardladdaren får ett smart säljargument, och de tillverkare som enas om ett gemensamt standardbatteri får ett ordentligt försprång.

För det är faktiskt inte bara jag som är trött på att behöva fylla handbagaget med fem laddare när jag ska ut och resa.

Martin Appel