40 000 personer lurades i helgen i USA av en falsk sida på Facebook som utlovade presentkort på Ikea i utbyte mot personlig information. Detta är det senaste exemplet på en ny och skadliga trend på Facebook, skriver PC World. I en liknande bluff i mars lurades 70 000 personer.

Så här går bluffen till:

1. En falsk sida (”fan page”) skapas på Facebook. I det här fallet var det en sida som utgav sig för att representera Ikea. Ett presentkort på $1 000 (cirka 7 400 kronor) utlovades till den som blev medlem i sidan och spred den vidare till alla sina vänner på Facebook.

2. När du bjudit in dina vänner skickas du vidare till en extern sida där dina privata uppgifter efterfråga för att du ska få ut presentkortet, till exempel namn, adress, personnummer, med mera.

3. Om du fyller i alla uppgifter i förra steget skickas du vidare till ytterligare en sajt där du uppmanas att registrera dig för ytterligare två erbjudanden för att kunna få ut presentkortet.

Något presentkort dyker förstås aldrig upp, men dina personliga uppgifter har nu hamnat i fel händer. Detta är information som kan används för identitetsstöld eller för att hacka din dator.

– Varför folk skulle ge denna information är för mig obegripligt, men de gör det, säger Audri Lanford, en av grundarna av Scambusters webbplats till PC World.

Tidigare i veckan sa Facebooks talesman Simon Axten att han inte kunde säga hur många människor som har blivit medlemmar av dessa bluff sidor, men att Facebook utvecklar ett automatiserat system för att ta bort dessa sidor.

/IDG News