I internets barndom var det krångligt att göra en egen hemsida. Den som ville ta steget ut på internet var tvungen att lära sig html-programmering, och resultatet blev ofta en oerhört amatörmässig sajt.

I dag finns visserligen enkla specialprogram för att skapa själva sajten, men att publicera den är fortfarande besvärligt. Du måste själv ladda upp den sida du har skapat, och du måste göra en del krångliga inställningar.

Gör sajten online
Ett betydligt enklare sätt är att använda en webbaserad tjänst som exempelvis 123minsida. I stället för att skaffa ett program och lagra sajten på din egen dator gör du allt jobb på internet. Du använder alltså din vanliga webbläsare och loggar in. När du har gjort det kan du skapa din sajt utifrån ett antal färdiga mallar. Vill du lägga till komponenter som dagböcker, ­fotoalbum eller gästböcker är det lätt gjort.

Du har ett antal byggklossar som du kan använda för att sajten ska se ut som du önskar dig och få de funktioner som du vill ha.

Eftersom du gör jobbet på nätet behöver du aldrig tänka på att publicera sajten. Så snart du sparar en ändring syns den också på din sajt.

123minsida.se är ingen gratistjänst. Du betalar cirka 800 kronor om året för att finnas på nätet. Som PC för Alla-läsare har du dock en unik möjlighet att testa tjänsten utan kostnad. Alla läsare får en månad utan att betala. Är du helårsprenumerant på PC för Alla som papperstidning får du till och med använda tjänsten gratis i ett helt år (läs mer nedan).

Gratis innebär reklam

Det finns ett antal gratistjänster som påminner om 123minsida.se. Google har exempelvis en tjänst som heter Google Sites. Gratistjänsterna är dock reklamfinansierade. Det betyder att du måste acceptera reklam på din sida, och du kan inte själv påverka deras innehåll. Det här slipper du när du väljer en betaltjänst som 123minsida.

Nyfiken på något gratis­alternativ? Läs mer nedan.
______________________________________________________

Så funkar 123minsida1. Dina sidor.
Klicka här för att redigera din eller dina sidor.

2. Information. Här får du statistik över din sidas besökare och information om ditt abonnemang.

3. Hjälp. Klicka här om du har problem med tjänsten.

4. Köp till. Om du vill förnya ditt abonnemang eller köpa tilläggstjänster gör du det här.

5. Sidkoll. Härifrån styr du dina sidor. Du kan både skapa nya undersidor – och helt nya sajter. När du gör en ny undersida kan du välja bland komponenter som släktträd, e-vykort och videosidor.

6. Utseende. För att ge sajten ett annat utseende klickar du här. Du kan exempelvis ändra färgskala och lägga till menybilder.

7. Bakgrund. Om du vill kan du ge din ­hemsida en bakgrundsbild här.

8. Välj egen design. Grundtanken bakom 123minsida är att du använder färdiga mallar. Men vill du kan du lika gärna klicka här för att själv styra sajtens utseende.

9. Musik. Du kan lägga till bakgrunds­musik på din sida. Observera att många besökare upplever musik som mycket störande.

10. Sidor. Skapa helt nya sajter, eller bara nya undersidor genom att klicka här. Du kan även redigera befintliga.

11. Kundtjänst. I den här spalten samlas den viktigaste informationen om din personliga sida och om 123minsida.
______________________________________________________

5 frågor och svar om 123minsida

1. Hur kommer jag igång?
Alla PC för Alla-läsare får testa 123minsida gratis under en månad. För att göra det går du in på www.123minsida.se/pages/Partner.aspx?partnerkey=sepcforalla&referralInfo=Artikkel1.

Är du helårsprenumerant på PC för Alla får du en gratis hemsida under ett helt år. För att komma åt det här går du i stället in på pcforalla.se/bonus. Om du inte redan har registrerat dig gör du det med hjälp av ditt prenumerationsnummer, som du ser på baksidan av tidningen eller på din senaste räkning. När du har loggat in klickar du på Hemsida.

Oavsett vilket av de två alternativen du väljer kommer du nu till en sajt där du får skriva in tre uppgifter. Det första är namnet på din hemsida, vilket också kommer att bli webbadressen. Den blir med andra ord www.123minsida.se/valfrittnamn. Du får även ange ett lösenord och din mejladress. Du får till sist acceptera villkoren och bestämma om du vill ha reklam eller inte.


Prova gratis. Som PC för Alla-läsare testar du 123minsida utan kostnad.

2. Så väljer du mall ...
Så snart du har registrerat dig finns din hemsida på den adress du valde. Du behöver med andra ord inte krångla med några svårbegripliga inställningar för att den ska börja fungera. Fokusera på innehållet.

För att hjälpa dig på traven är det första som sker att du får välja någon av de förvalda mallarna. De bestämmer färg och utseende på din hemsida. Du ser varje mall i form av en miniatyrbild, och för att göra ditt val klickar du bara på mallen.


Mallig hjälpare. Med hjälp av ­standardmallar blir det enkelt att skapa en egen sida.

3. ... och skapar en förstasida
Nu startar en guide som hjälper dig skapa din förstasida. Du behöver alltså bara följa instruktionerna – steg för steg.

Alla hemsidor på internet har en rubrik, och när du har valt mall får du skriva in den. Du får även välja en bild som ska vara på din startsida. Det här gör du genom att klicka på OK – välja bild och klicka på Hämta bild. Du kan rotera den om du vill, och när du är klar klickar du på OK.

Du får också skriva in en kort välkomsttext och bekräfta med OK. När du har gjort det är sidan klar, och den har med automatik fått förstasida, ett fotoalbum och en gästbok. Klicka på OK för att fortsätta.


Guidad tur. För att skapa din egen sida får du gå igenom en steg för steg-guide.

4. Vad kostar det?
Som PC för Alla-läsare får du testa 123minsida gratis i en (1) månad. Är du helårs­prenumerant på papperstidningen får du behålla din sida i hela 12 månader. När din gratisperiod är slut upphör sidan att fungera om du inte gör något. Vill du förlänga den måste du alltså göra det själv. Årskostnaden är 796 kronor.

Om du vill kan du komplettera din sajt med en bannerannons. För varje person som klickar på den och väljer att bli kund får du ett kvartal gratis.

5. Får jag egen webbadress?
Som standard får din hemsida adressen www.123minsida.se/valfrittnamn. Vill du i stället ha en egen webbadress kan du klicka på Butik/presenter och välja Köp personligt hemsidesnamn. Det här kostar 200 kronor extra per år. Din totala årskostnad för en egen domän och egen hemsida blir alltså 996 kronor. Observera att alla webbadresser förstås inte är lediga.
______________________________________________________

4 gratisalternativ

Google Sites. Hos Google-tjänsten Sites får du en egen hemsida utan kostnad. sites.google.com

Passagen. Hos svenskspråkiga Passagen skapar du utan kostnad en egen hemsida – och läser andras. Du får dock finna dig i att ha reklam på sidan. hem.passagen.se

Zimplit. En enkel, men engelskspråkig sajt för att skapa en egen hemsida. www.zimplit.com

Blogger. Ett komplement till en hemsida kan vara en blogg. Hos svenskspråkiga Blogger skapar du den utan kostnad. www.blogger.com

-

Fakta

Svårighetsgrad: Medel.
Tillverkare: 123minsida.
Kategori: Egen hemsida.
Systemkrav: Dator med internetuppkoppling.
Språk: Svenska.
Läs mer: www.123minsida.se