Är du själv inte medlem i Facebook är chansen stor att du känner någon av de 2,9 miljoner svenskar som redan är det. Facebook har sedan den blygsamma starten 2004 som en community för studenter på det amerikanska universitetet Harvard, växt till ett gigantiskt nätverk med 350 miljoner aktiva användare världen över.
Tjusningen med Facebook växer med antalet användare. När jag själv började med Facebook våren 2007 fanns där bara ett handfull kompisar, och de flesta var arbetskamrater. De senaste åren har tillväxten varit enorm och plötsligt har jag återknutit kontakten med allt från barndomskompisar till barndomskompisars föräldrar.
För många har e-posten spelat ut sin sociala roll helt och i stället ersatts av Facebookmeddelanden. Med hjälp av denna sajt håller du plötsligt reda på födelsedagar som du tidigare inte hade en aning om. Du kan enkelt dela med dig av dina favoritbilder, länkar, filmer, tankar och idéer. Kort sagt är Facebook ett virtuellt smörgåsbord för dig som gillar att odla dina sociala kontakter.
Men liksom alla tjänster på internet finns det faror med Facebook. Här sammanfattar vi dem och tipsar om hur du håller dig på den säkra sidan. För visst ska du våga använda Facebook. Den mest övervägande faran med Facebook tar vi inte upp här: Risken att Facebook slukar all din fritid…
1. Levande död på Facebook
I Facebooksidans högra hörn under rubriken Förslag dyker plötsligt bilden på Peter Svensson upp och texten ”Återuppta kontakten med honom”. Gärna, om det inte var så att Peter Svensson på bilden dog för ett år sedan. Han har dött, men hans Facebooksida finns kvar.
En majoritet av dem, som är aktiva på Facebook är unga, och har nog inte en tanke på att de en dag kan dö och att allt de skrivit och lagt ut på nätet lever vidare.
Släktingar som velat ta bort Facebook-konton har fått lägga mycket tid på att övertyga företaget om att ta bort information. Sedan i höstas har det blivit lite enklare genom ett formulär, där du uppmanas att länka till en dödsattest eller en dödsannons publicerad på nätet. Men godkänns din anmälan av Facebook raderas inte kontot, utan förvandlas till en minneslund. Kontot slutar vara sökbart, personlig information från profilen försvinner och endast personens registrerade vänner kan besöka sidan samt lämna kommentarer på webben.
En lösning uppskattat av många, men långt ifrån alla.
Botemedel: Lämna ett digitalt testamente. Bestäm hur du vill att kontot ska förvaltas efter din död och lämna inloggningsuppgifterna i testamentet. Med inloggningsuppgifter kan dina släktingar radera kontot efter din död.
2. Varning för bedragare
Enligt it-säkerhetsföretaget McAfee kommer Facebook bli ett av favoritverktygen för internetbrottslingar i år. Ett angreppssätt är de så kallade Facebook-apparna, småprogram som ger extrafunktioner till Facebook. It-skurkarna kan utveckla program som ser ut som roliga spel men som lurar iväg användarna till sajter med skadlig kod som installeras på din dator. Men du kan också bli lurad av annonser i till synes mer seriösa program såsom Facebookspelet Farmville. Ett exempel är annonser som utlovat en gratis ”cd-box” mot att du endast betalar frakten. Vad som inte står på beställningssidan, men finstilt på en anslutande sida är att du måste returnera boxen inom två veckor, annars blir du skyldig företaget 180 dollar.
Botemedel: Vill du vara på den säkra sidan: undvik alla appar utom Facebooks egna förinstallerade. Undvik även att klicka på annonser.
3. Ditt konto kapas
Ett annat av bedragarnas knep är att via Facebook-program (appar) eller nätfiske via e-post lura av användare sina inloggningsuppgifter till Facebook. När du är väl lämnat ifrån dig inloggningsuppgifterna kan kontot kapas. Genom att agera under ditt namn kan sedan bedragaren exempelvis lura av dina vänner pengar.
I det senaste kända svenska fallet lyckades en bedragare lura åt sig hela 66 000 kronor genom att få vänner att tro att hon förlorat sin bankdosa och behövde hjälp med kontouppgifter och banknummer.
Kapade konton används inte bara för ekonomisk vinning. När modeskribenten Sofi Fahrmans inloggningsuppgifter läckte ut i samband med en hackerattack mot Aftonbladet, visade det sig att hon hade samma inloggning på Facebook. Det tog inte lång stund innan Religiös ståndpunkt i profilen ändrades till ”lättöl och porr” och hon gick med i grupperna "Hata Ebba von Sydow" och "Sofi Fahrman is the devil".
Botemedel: Håll hårt i dina användaruppgifter. Logga inte in automatiskt på datorer som du delar med andra. Logga aldrig in med dina kontouppgifter på en sajt med annan adress än: www.facebook.com.
4. Grupper som byter inrikting – Facebooktrollning
Du kanske har hört talas om begeppet ”Facebookgrupp”. Så fort det händer något i samhället startas det en grupp på Facebook där du kan visa ditt stöd genom att gå med.
Problemet med de här grupperna är att du sällan har koll på vem avsändaren egentligen är. Många gånger går du bara med för att den rekommenderats av en kompis.
På senare tid har det varit flera spektakulära fall där grupper plötsligt bytt namn eller innehåll efter att ha samlat en massa medlemmar. Gruppen ”2 kr per medlem till jordbävningsoffren i Haiti” visade sig vara en ren bluff, och när den samlat imponerande 211 985 medlemmar bytte gruppens beskrivning ut mot en text om nekrofili och gruppens bild fick ett liknande tema.
Botemedel: Facebook själva har på senare tid gjort flera begränsningar för att stävja missbruket av grupper. Bland annat går det numera inte att byta namn på grupper med fler än 5 000 medlemmar. Du kan inte heller längre ta över som administratör för gruppen när den ordinarie administratören hoppat av. Vill du vara på den säkra sidan: Gå aldrig med i grupper startade av medlemmar du inte känner, och håll kontinuerligt koll på de grupper du redan är med i.
5. Kolla användarvillkoren
Nudister kan uppröras över att det är förbjudet att publicera vardagliga, oförargliga nakenbilder på Facebook och 12-åringar kan vara sura över att det är en åldersgräns på 13 år. Men för de flesta är de nuvarande användarvillkoren acceptabla. Nyckelordet är nuvarande. Inget är beständigt och vilken garanti har vi att alla de bilder, meddelanden, länkar och personuppgifter, som vi lagt upp inte någon gång i framtiden hamnar i orätta händer.
Tänk om Facebook hamnar på obestånd och bestämmer sig att sälja allt till den som betalar mest?
Du som är extra mån om din integritet bör redan i dag noggrant gå igenom Facebooks sekretessinställningar. I samband med Facebooks senaste uppgradering av sin ”sekretesspolicy i december förra året” tillkom exempelvis en inställning för om din information ska var sökbar eller inte i externa sökmotorer, såsom Google. Problemet med ändringen är att grundinställningen är ”alla”. Du måste alltså aktivt gå in och kryssa bort denna möjlighet. (se guide nedan)
Botemedel: Gå noggrant igenom sekretessinställningarna (se vår guide) och se till att du inte delar med dig till fler än dina vänner. Vill du hålla koll på Facebooks uppdateringar av användarvillkor är det också bra att ”bli kompis med” Facebooksidan ”Site governance” (www.facebook.com/fbsitegovernance) (kräver engelskakunskaper) där Facebook har en dialog med användarna om ändringar i användarvillkoren. Är du riktigt räddhågsen och håller hårt i allt som rör dig och din person? Undvik Facebook. På lång sikt finns inga garantier.
Missa inte guiden: Skydda dig på Facebook
.