En grupp säkerhetsforskare har startat ett projekt som gör det möjligt att surfa på internet utan att Google kan registrera användarens aktiviteter. Projektet som kallas Googlesharing baseras på ett insticksprogram för Firefox.

Googlesharing kommer att använda så kallade anonyma proxyservrar för att skicka falsk information till Google om användarens aktiviteter. Insticksprogrammet kommer enligt projektets grundare att fungera på samtliga av Googles tjänster som inte kräver inloggning.

Det betyder att användare som installerar insticksprogrammet kan använda sig av Googles sökningar, nyheter och bildtjänster helt anonymt utan att Google vet vem användaren är.

Google samlar normalt in en stor mängd information om varje användare genom kombinera information genom att bland annat placera kakor på användarnas datorer i kombination med registrering av deras ip-adress.

– Problemet är att Google har en otroligt stor mängd information. Företaget registrerar allting, för all framtid. På många sätt och vis kan Google bygga en profil av dig som är mer korrekt än vad dina bästa vänner skulle kunna göra, säger Moxie Marlinspike på säkerhetsföretaget Institute of Disruptive Studies.

Enligt Moxie Marlinspike så kommer Googlesharing att bli snabbare än liknande tjänster som exempelvis TOR (The Onion Router).

– TOR är långsamt och det klipper även bort en del av den information som webbläsaren skickar till Google. Det gör att Google kan uppfatta det som ett missbruk av företagets tjänster och kräva att en människa måste verifiera sessionen genom att mata in en kod manuellt, säger Moxie Marlinspike.

Enligt Moxie Marlinspike så är Googlesharing både snabbt och mer transparent än andra anonymiseringstjänster.

– Genom att använda ett nätverk där alla användare av insticksprogrammet agerar som en proxyserver så kommer Google inte längre att kunna koppla vissa sökningar till en viss person, säger Moxie Marlinspike.

Google har ännu inte kommenterat det nya insticksprogrammet. Företaget uppger emellertid på sin webbplats att all information som samlas in från användarna endast används för att skapa förbättrade tjänster.

Googlesharing hittar du här.

IDG News