De senaste dagarna har en stor mängd användare av Gmail rapporterat att deras konton blivit kapade av hackare. Hackarna har tagit kontroll över användarnas Gmailkonton och använt dem för att skicka ut skräppost.

– Vi tar det här på största allvar och undersöker just nu de rapporter som vi fått in de senaste dagarna. Vi rekommenderar användare som misstänker att de blivit utsatta att ändra sina lösenord omedelbart, uppger Google i ett uttalande.

Det är ännu osäkert exakt hur hackarna har gått till väga, men i flera inlägg på Googles forum uppger flera användare att den skräppost som skickas från de kapade kontona ser ut att komma från mobilversionen av Gmail.

Vissa misstänker därför att hackarna använder en bugg i mobilversionen som gör det möjligt att kapa ett konto. Google uppger dock att företaget kontrollerat alla sina system och har inte kunnat hitta några säkerhetshål.

– Våra undersökningar har inte gett några indikationer på att det finns några buggar i mobilversionen eller någon annan version av Gmail. Spammare använder ibland mobilversionen för att komma åt ett konto då det är enklare för botnät att utnyttja dessa, uppger Google.

I måndags rapporterade New York Times att Googles inloggningssystem som går under kodnamnet Gaia utsattes för attacker i slutet av förra året. Gaia är ett system som låter användarna logga in på samtliga tjänster från Google såsom Gmail med ett och samma lösenord. Det finns dock inga tecken på att attacken mot Gmail har något att göra med intrånget mot Gaia.

För information om hur du byter ut ditt lösenord på Gmail går du hit.

IDG News