Carbonite blir en del av Windows
i stället för att använda ett speciellt inställningsprogram blir Carbonite en del av Windows. Vill du säkerhetskopiera en enskild fil eller en mapp är det bara att högerklicka och välja Carbonite-menyn för att lägga till. På samma sätt tar du bort en säkerhetskopia.
Det här är smidigt för dig som själv vill styra dina säkerhetskopior, men det betyder också att programmet inte blir lika osynligt som de andra. En nackdel med Carbonite är att programmet saknar webbgränssnitt. Vill du återställa dina filer måste du alltså installera hela programmet. Det gör att du inte kan logga in på valfri dator för att plocka enskilda filer ur din säkerhetskopia.

(6 av 10)


Diino en vinnare trots allt
Diino kan både användas för att lagra filer som du behöver komma åt och för att säkerhetskopiera filerna på din hårddisk. Smart!
Näthårddisken styrs via webbläsaren medan den automatiska säkerhetskopieringen kräver att du installerar ett program på datorn. Programmet är snyggt och lätt att använda. En nackdel är att du själv måste gå in och konfigurera din backup manuellt.
Ett annat minus är att backup-programmet bara körs en gång per dag. Kontinuerlig säkerhetskopiering ger en större trygghet.
Men, nackdelarna till trots: Det låga priset och de generösa villkoren gör Diino till en vinnare.

(8 av 10)


F-Secure på tok för långsam
Finländska F-Secure är mest känt för sina antivirusprogram och har lång vana av att göra enkla program för konsumenter. F-Secure Online Backup är inget undantag. Programmet är smart och smidigt. Om du inte vill leta igenom datorn efter alla mappar där det finns digital-bilder kan du exempelvis välja att säkerhets-kopiera alla bilder. Och vill du inte välja alls kan du acceptera förhandsinställningen som har en inställning som passar de flesta.
Det som drar ned betyget är hastigheten. Att säkerhetskopiera en gigabyte tar 7,5 timmar. Att återställa kopian tar lika lång tid.
F-Secure kostar också lite för mycket.
I skrivande stund kan du visserligen få det till rabatterat pris, men ordinariepriset är ­testets dyraste.

(7 av 10)


Snabb Keepit är för krånglig
Medan konkurrenterna har prioriterat enkelhet ligger Keepits fokus på säkerheten.
Keepit är ensam om att ha en personlig krypteringsnyckel, en liten fil som krävs för att du ska kunna återskapa din säkerhetskopia. När du har installerat Keepit måste du exportera filen till exempelvis ett usb-minne som du måste spara. Keepit gör det inte heller möjligt att ladda ned dina filer via webbläsaren.
Om Keepits säkerhetsnivå är bra eller för krånglig är förstås helt upp till användaren.
Något som däremot utan tvekan är bra är hastigheten. Keepit är den snabbaste tjänsten när det gäller att säkerhetskopiera.
Gränssnittet är däremot inte helt genomtänkt. Det är exempelvis krångligt att själv välja vilken mapp som ska säkerhetskopieras.

(6 av 10)


Snåla Norton klarar 5 datorer
Många av oss har mer än en dator, och det har Symantec tänkt på. Deras produkt Norton Online Backup kan köras på fem olika datorer.
Det här hade varit en smidig lösning – om inte Symantec hade snålat med utrymmet. Medan de flesta konkurrenter erbjuder obegränsat lagringsutrymme begränsar sig Norton till 25 gigabyte. För dig som har fyllt dina fem datorer med film, musik och bilder lär det ta slut snabbt. Och att köpa mer utrymme är svindyrt. Du betalar ytterligare en tusenlapp om året för ytterligare 100 gigabyte.
På minussidan märks också gränssnittet. Till skillnad från konkurrenterna har Symantec inte utvecklat något riktigt program, utan du styr Online Backup via webbläsaren. Det här är en onödigt långsam och krånglig lösning.

(5 av 10)


Storegate gratis – eller svindyrt
Storegate erbjuder något som ingen annan gör: gratis lagring. För noll kronor i månaden får du två gigabyte lagringsutrymme. Ska du bara lagra textdokument räcker två gigabyte långt, men vill du spara musik, bilder eller videoklipp lär du snabbt slå i taket. I det fallet kan du välja ett betalalternativ, men du får då betala nästan 1 800 kronor om året för 50 gigabyte. Med tanke på att konkurrenterna tar 500 kronor om året för obegränsat lagrings-utrymme är det här löjligt dyrt.
Struntar vi i pengar är Storegate en förträfflig tjänst. Den har ett väl genomtänkt och lättanvänt gränssnitt, och kombinationen av backup-tjänst och näthårddisk är smart och smidig. Konkurrenten Diinos betydligt lägre pris gör dock den till en vinnare.

(6 av 10)


Specifikationer
Klicka för större bild.

Fakta

Vi har testat nätets svenskspråkiga backup-tjänster som vänder sig till konsumenter och ger minst 20 gigabyte lagringsutrymme.

Testet gjordes på en Lenovo Thinkpad med Windows 7 och en fast internetuppkoppling på 100 megabit per sekund. För att testa hastigheten laddade vi upp och hem en stor mapp på en gigabyte som innehöll 1 000 digital-bilder. Vi valde den högsta möjliga hastigheten och vi gjorde det utan att köra några program samtidigt.

Utöver det här testet har vi förstås bedömt pris och användarvänlighet.