Enligt nyhetssajten The Register har flera europeiska länder uttryckt sin oro för att Google har börjat kartlägga privatpersoners trådlösa nätverk. Informationen ska ha samlats in i samband med att Google kartlägger europeiska gator för tjänsten Google Street View.

I Tyskland har landets ombudsman för den lokala datainspektionen, Peter Schaar, uttryckt sin fasa när han fick ta del av uppgifterna.

– Jag är mållös. Jag uppmanar Google till att radera all information som har samlats in olagligt kring privata trådlösa nätverk och genast sluta upp med Street View i Tyskland, säger Peter Schaar till den tyska nyhetskanalen ARD, uppger The Register.

Förutom att samla in information om trådlösa nätverk ska Google enligt uppgift även samlat in information om enskilda användares så kallade mac-adresser. En mac-adress är ett unikt id-nummer som kan användas för att identifiera ett specifikt nätverkskort.

Flera europeiska har sedan tidigare uppgett oro för att Google samlat in detaljerad gatuinformation i flera större europeiska städer. Oron har framförallt grundat sig i hur Google använder informationen och länkar samman enskilda individers aktiviteter på internet.