.
Smart grafik lyfter Acer

Acer Aspire 4810TG är liten och elegant men innehåller det mesta en vanlig användare behöver.
Den är lite tyngre än de lättaste datorerna i testet, men har i gengäld en mer generöst tilltagen skärm på 14 tum. Det gör den lite mer bekväm för till exempel filmtittande, något som den för övrigt fungerar utmärkt för. Färgerna är klara och kontrasten hygglig.

Utgång för hdmi och spdif hör till de positiva egenskaperna. Ett något varmt tangentbord hör till det negativa, liksom aningen högljudd kylning.

En Core 2 duo ulv-processor och fyra gigabyte ddr3-minne ger en bekväm marginal för kontorsjobb, webb och enklare medieproduktion. Datorn får extra skjuts prestandamässigt av grafikkretsar från ATI, som ger hd-kapacitet och till och med bra nog fart för enkla spel.

Grafikkortet går att stänga av. Aspire 4810TG har en hybridfunktion som gör att Radeon-grafiken bara används när den behövs, vid vanligt kontorsjobb används den mer strömsnåla Intel-grafiken på moderkortet. Behöver du extra prestanda då och då kostar det alltså inte i drifttid i övrigt. På full fart räcker batteriet i lite drygt två timmar, i sparläge och skonsam användning klarar det över tio timmar. Skärmen är klar och tydlig även vid minimal bakgrundsbelysning, vilket sparar ytter­ligare på batteriet.

Plus. Relativt bra prestanda. Lång batteritid. Snygg skärm
Minus. Något tung. Blir snabbt varm.

(8 av 10)


Mac med inbyggt batteri

Som bäst uppger Apple att Macbook 13 tum har sju timmars batteritid, vilket är bäst i Apples sortiment. Den står sig bra i konkurrensen och är speciellt bra på att hålla strömförbrukningen nere när det ska snålköras. Vi lyckades få ut drygt åtta timmar på sparlåga.

Batteriet är inte utbytbart, utan måste skickas på service för att bli utbytt. Det gör att du inte heller kan ha ett i reserv för extra livslängd på en resa.

Prestanda är det heller inget fel på. En snabb Core 2 duo-processor placerar den prestandamässigt i mitten av startfältet. Den har ovanligt bra grafikkort, men snålt med minne. Vi hade gärna sett fyra gigabyte som hos övriga i testet. Som alltid är det lite snålt med externa anslutningar: bara två usb och ingen kortläsare.
Det som mest förvånar med Macbook är den bristfälliga konstruktionskvaliteten. Chassit är plastigt, och varken tangentbord eller skärm är lika bra som Apples brukar vara. Det är inte direkt illa, men vi har höga förväntningar som inte direkt infrias.

Musstyrningen är fortfarande bäst i världen – ingen gör en musplatta som Apple. Priset är överkomligt för denna budget-Mac, men tio tusen kronor är fortfarande mer än på papperet jämförbara konkurrenter.

Plus. Godkänd batteritid. Bra prestanda. Fantastisk musplatta.
Minus. Sämre skärm och tangentbord. Inbyggt batteri. Relativt tung.

(6 av 10)


Tolv timmar med Asus

Asus UL30A är en dator med många goda egenskaper. Ett aluminium- och hårdplastskal och ett stadigt chassi ger ett gediget intryck, och dessutom bra komfort, då värmen leds bort från alla delar där du har händerna. Den stadiga konstruktionen ökar vikten, men UL30A väger ändå under två kilo. Datorn har digital hdmi-utgång, snabba minneskretsar och Expressgate för snabbstart. Dvd-enhet saknas däremot.

Prestanda är inte de bästa. Här sitter en relativt blygsam ulv-processor och Intels grafikchips GMA 4500 MHD. Det ger anständig kraft för vardaglig användning, webb, Office och mejl. Jobba med för tunga beräkningar, till exempel avancerad fotoredigering, eller försök köra för många program samtidigt, och datorns begränsningar gör sig snart påminda.

Batterikapaciteten är upp till tolv timmar drifttid när vi kör riktigt försiktigt, utan trådlöst nät och med svag skärmstyrka. På högsta växel, när vi testar 3d-spel och trådlös kommunikat ion, räcker det dubbelt så långt som många andra. En orsak till det är en lägre maxprestanda, men den viktigaste hemligheten är helt enkelt ett rejält batteri, som Asus har placerat på ett smart sätt, så att det inte är skrymmande eller sticker ut.

Plus. Mycket bra batteritid. Bra konstruktion. Sval och tyst.
Minus. Måttliga prestanda. Saknar dvd-spelare.

(8 av 10)


Fujitsu – dyr mångsysslare

Fujitsu Lifebook S760 är en utmärkt representant för den nya generationen notebook-datorer. Trots ljusstark skärm och höga prestanda från en Core i5-processor gör den bra ifrån sig i batteritesterna.

Speciellt vid videouppspelning, där den har marginalerna på sin sida. Kanske är det tack vare den nya integrerade grafiken GMA HD. 1,6 kilo för en pc med stort batteri och inbyggd dvd-brännnare är inte illa. Den är för övrigt proppfull med funktioner, som fingeravtrycksläsare, dockningsport, hdmi-utgång, hårddisk med stötskydd och inbyggt 3g-modem.

Det är inte världens snyggaste dator, och den är trots sin låga vikt inte direkt tunn. En kantig formgivning gör den mer praktisk att använda än att packa ned, en typisk jobbdator. Skärmen har svaga färger och halvdan kontrast, men mycket bra betraktningsvinkel – klart bättre för Office och webb än för spel och film. Plus för en smart muslösning, med extra mini-musplatta enbart för rullning.

Kombinationen många proffsfunktioner, bra ­prestanda, bra batteri och låg vikt trissar givetvis upp priset rejält. Ungefär 16 000 kronor får du betala för den. Förutom det finns det bara en negativ punkt, och det är fläktarna, som är ovanligt högljudda.

Plus. Ganska snabb. Funktionsrik. Låg vikt.
Minus. Priset. Högljudd kylning.

(8 av 10)


Pansardator från Lenovo

Lenovo Thinkpad T410 är en av Lenovos typiskt massiva datorer med form och konstruktion som sätter hållbarhet i första rummet. Den är stor, tung och fyrkantig, och alla ytor är i näst intill oförstörbar hårdplast. Det gör att kontakten med musplatta, tangentbord och handledsstöd inte direkt känns bekväm.

Kraftfulla processorn Intel Core i7, business-anpassade grafikkortet Nvidia NVS 3100M och snabb hårddisk ger bra prestanda. På papperet är den snabbast i testet, men den upplevs inte som snabbare än Fujitsu Lifebook S760, och våra benchmark-mätningar placerar den på andra plats.

Grafikkortet kan hantera flera vanliga video­format och hjälper till att spara ström när du spelar upp hd-film. Däremot är det sämre på 3d än motsvarande konsumentinriktade kort. Datorn är smockfull av funktioner. 3g-modem, firewire, esata, ovanligt bra webbkamera på 2 megapixel och fingeravtrycksläsare. Du får en riktigt bra skärm, med djupa, fina färger och bra kontrast.

Trots ett massivt batteri är datorn inte extremt långlivad, utan ligger på mellan två och åtta timmar beroende på hur hårt du pressar den.

Plus. Extremt stadig. Bra skärm. Mängder av funktioner.
Minus. Inte så snabb som den borde vara. Stor och tung.

 (7 av 10)


15 tum från Samsung

Samsung X520 är på flera punkter identisk med Asus-datorn. Samma processor och grafikkort, lika mycket minne och samma typ av hårddisk. X520 är dock större, med 15-tumsskärm och dvd-enhet.

Trots att den ser tunn ut är den faktiskt tjockare än de flesta av datorerna i testet med sina nästan tre och en halv centimeter.
Batteriet sitter undertill, och förutom att det bidrar till en totalvikt på över två kilo så är det diskret integrerat i datorns form. Närmare nio timmars batteritid som bäst skäms inte för sig, och den drar inte mycket extra av att hantera film- och musikuppspelning.

Datorn har större behov av aktiv fläktkylning än de övriga i testet, och fläktar som snurrar drar en del onödig ström. Fläktljudet stör dock inte, det är väl dämpat och har inga vassa toner. Den större skärmen bidrar också till kortare batteritider, även om det är marginellt.

X520 har en hygglig skärm och bra skrivbordslayout, även om hela knapp­satsen svajar lite. Musplattan borde vara större. Pluspoäng för de inbyggda hög­talarna. Ingen hifi direkt, men ovanligt bra för att vara så små.

Plus. Stor skärm. Lätt för sin storlek. Ganska bra batteritid.
Minus. Måttliga prestanda. Liten musplatta.

(7 av 10)


Fakta

Vi bjöd in samtliga tillverkare av bärbara pc i Sverige att delta med en dator med minst 13-tumsskärm, god prestanda för media och kontorsjobb, och bästa möjliga batteritid. Sju tillverkare hade aktuella modeller tillgängliga för test. I de fall en tillverkare hade flera modeller som passade kriterierna, bad vi dem skicka den med största batterikapaciteten.

Prestandatesterna gjordes med PC Mark Vantage (testvärden i tabellen längst ner), samt subjektivt med laddning av stora pdf- och Office-dokument, ­rendering av tunga webbsidor och uppspelning av videofiler. Ljudet mättes på 50 centimeters avstånd i en dämpad kontorsmiljö med 30 decibels ­bakgrundsljud. Vi gjorde sex mätningar av batteri­tiden, från fulladdat batteri tills datorn stängde av sig när batteriet var laddat till två procent:

3d-spel
Loopad körning av 3d Mark 06. (I Windows 7 via Bootcamp på Macbook) Maximal ljusstyrka på skärmen, 50 procent högtalar­volym, wifi påslaget.

Strömmad film

Högupplöst film från Youtube i fullskärmsläge, i Internet Explorer (Safari på Macbook). Maximal ljusstyrka på skärmen, 50 procent högtalarvolym samt wifi påslaget.

Xvid-film
Hd-upplöst (1 280 x 720) xvid-kodad avi-långfilm från hårddisk i fullskärmsläge. Maximal ljusstyrka på skärmen, 50 procent högtalarvolym, wifi påslaget.

Webbradio över 3g
Strömmad internetradio med Internet Explorer (Safari för Macbook) och mobilt bredband från Tele2 (i inbyggt modem alternativt på usb). 50 procent högtalarvolym och
80 procent skärmstyrka.

Strömsparläge, jobba i Excel
Makro som redigerar celler och spar fil varje minut. 20 procent skärmstyrka, inget trådlöst nätverk.

Strömsparläge, läsa textfil
Visning av rtf-fil i Word. 20 procent skärmstyrka, inget trådlöst nätverk.

Alla batteritider finns i tabellen längst ner på sidan.