Gillar du politik? Har du åsikter som du vill föra ut och sprida till andra? Passa på att göra det redan nu. Verktyget är datorn och debatt skapar du på internet:

1. Blogga:
Carl Bildts bloggAtt starta och driva en blogg är ett bra sätt att bygga sig en egen plattform där du kan driva dina egna frågor. Problemet är att det är lätt att drunkna i ett hav med bloggar.
För att sticka ut måste du dels uppdatera din blogg flitigt men också marknadsföra den. Det mest effektiva sättet att göra det är att aktivt delta i debatter på andra sajter. Du kan exempelvis kommentera inlägg på välbesökta bloggar, kommentera tidningsartiklar (gärna kopplade till bloggsökmotorn Twingly), och debattsajter (se punkt 3 nedan). Det är också smart att marknadsföra din blogg via sociala nätverk som Twitter och Facebook.

Störst blir bloggarnas kraft när en åsikt sprider sig och väldigt många bloggar skriver om samma sak. 2008 fick detta ett namn: bloggbävning.

Starta en blogg gratis hos exempelvis: www.wordpress.com och www.blogger.com. Brinner du för it-frågor? Starta en blogg här: blogg.idg.se

2. Mikroblogga:
Tjänster som Bloggy, Jaiku och Twitter låter dig uttrycka dina åsikter i 140 tecken långa meddelanden. Skriver du något riktigt skarpt och välformulerat kan det skickas vidare av dina vänner som i sin tur kan skicka vidare det till sina vänner och på så vis kan ett budskap spridas över hela världen.

Twitter, som är absolut största mikrobloggtjänsten, har flera gånger visat sig vara ett effektivt verktyg när det gäller liverapportering från oroligheter runt om i världen. Demokratidemonstrationerna i Iran kunde förra sommaren följas mer eller mindre live via uppdateringar på Twitter. De har till och med kallats för ”the hashtag revolution” som syftar på att alla som skrev om oroligheterna använde sig av så kallade hashtags, ämnesord med ett #-tecken framför. I Iranfallet kunde du (och kan fortfarande) läsa allt om vad som hände genom att söka på #iranelection eller #gr88.

Läs mer om hur du blir en bra twittrare i PC för Allas guide:
11 tips som gör dig bättre på Twitter

3. Skriv debattsajtartiklar:
Att få en debattartikel publicerad i dagtidningar som Dagens Nyheter eller Svenska Dagbladet är inte lätt, och på insändarsidorna är inte genomslaget särskilt stort. Debattsajten Newsmill kan ses som ett mellanting mellan insändare och debattartiklar. Här kan du skriva din egen debattartikel i ett ämne. Är den tillräckligt bra lyfts den upp på första sidan och kan i sin tur diskuteras och bedömas av andra läsare. Både genom kommentarer, blogginlägg och så kallade ”millningar”, där du med ett knapptryck berättar vad du tycker om artikeln. På Newsmill blandas både kända och okända skribenter om vart annat.
Koncept är smart och har bland annat inspirerat nystartade debattsajten Teknikdebatt.se. Kanske plattformen för dig som på första maj vill föra ut dina åsikter i it- och teknikfrågor?

För att skriva ett debattinlägg måste du registrera dig som medlem.
Gör det gratis här hos Newsmill eller här hos Teknikdebatt.

4. Starta en Facebookgrupp:
I oktober 2007 startade Anton Abele Facebookgruppen ”Bevara oss från gatuvåldet", apropå dödsmisshandeln av 16-åriga Riccardo Campogiani. En vecka senare hade gruppen 100 000 medlemmar, och fick stort genomslag i media. Är du redan medlem i Facebook skapar du en grupp på bara ett par minuter. Gå in på: www.facebook.com/groups/create.php, fyll i uppgifterna i formuläret, klicka på Starta grupp och gruppen är skapad. Sen bjuder du in alla dina vänner och bollen är i rullning.
Är du inte medlem i Facebook blir du det gratis här: www.facebook.com

5. Starta en namninsamling:
Ett klassiskt sätt att visa makthavare folkligt missnöje är att ordna en namninsamling. Med tillräckligt många namn på din lista är det lättare att få beslutsfattare i höga positioner att lyssna. Med hjälp av internet har detta arbete blivit betydligt lättare än förut. Det finns en mängd tjänster på nätet som gör det möjligt att snabbt starta och administrera en digital namninsamling. En klassisk amerikansk sajt är Petitiononline.com som funnits sedan 1999. En svensk motsvarighet är www.namninsamling.com.